Stödpaket i fokus inför börsöppningen

Stockholmsbörsen ser ut att inleda onsdagen med handel omkring oförändrade nivåer. Marknaderna har reagerat något negativt till att USA:s stimulanspaket dröjer, och Asienbörserna har på onsdagen inte byggt vidare på tisdagens uppgångar i New York.

Vid klockan 8.30 indikerade de europeiska terminerna en uppgång på 0,3-1 procent. Handeln hos IG-markets pekade på en öppning svagt uppåt Stockholmsbörsens OMXS30-index. Oljepriset har på morgonen backat något.

Spridningen av covid-19 och statliga stödpaket för att mildra konsekvenserna står fortsatt i centrum på finansmarknaderna. Antalet nya virusfall i Kina ökade på tisdagen med 24, vilket var ett trendbrott efter fyra dagar med lägre uppgångar.

På tisdagskvällen meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid en presskonferens att EU att sätta in statliga stöd till företag, och på morgonen sänkte den brittiska centralbanken basräntan med 50 punkter till 0,25 procent (0,75).

Det stödpaket som föreslagits av den amerikanska presidentadministrationen har mött motstånd i det demokratiska representanthuset, och att paketet dröjer har tolkats negativt av marknaderna. Finansminister Steven Mnuchin sade dock på tisdagen att han haft ett bra möte med representanthusets talman Nancy Pelosi.

Bland morgonens bolagsnyheter har Swedbands utredning av arbete mot penningtvätt, som advokatfirman Clifford Chance genomför, funnit att transaktioner som uppgår till cirka 4,8 miljoner dollar utgör troliga brott mot efterlevnad av amerikanska sanktioner riktade mot stater eller specifika sanktionsmål – organisationer, företag eller personer.

Banken kommer därför att lämna en rapport till U.S. Treasury’s Office for Foreign Assets Control (OFAC). Slutrapporten från advokatbyrån kommer att presenteras måndagen den 23 mars. Den 19 mars väntas finansinspektionen ge besked i sitt Swedbank-ärende.

Kredithanteringsföretaget Intrum förtydligade i ett pressmeddelande på tisdagskvällen att bolaget mot bakgrund av de italienska myndigheternas åtgärder för att förhindra spridningen av coronaviruset ser en fördröjning i Intrums kassaflöden i Italien. Aktien har straffats med en nedgång på 30 procent den senaste månaden. På onsdagen skruvade ABG ned sin riktkurs för bolaget till 293 kronor (315). Aktien stängde på 176 kronor på tisdagen.

Clas Ohlsson har levererat en rapport för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2019/2020 som visade ett något lägre rörelseresultat jämfört med analytikerestimaten i Infronts sammanställning. Vidare skriver bolaget i rapporten att spridningen av coronavirus kan komma att påverka Clas Ohlsons resultat, men att rådande läge inte bedöms ha väsentlig effekt.

Även ventilationsföretaget Systemair har öppnat böckerna för det tredje kvartalet. Rörelseresultat var 113 miljoner, jämfört med väntade 116 miljoner kronor enligt Infronts estimat. Vad beträffar coronapåverkan har effekterna av viruset så här långt små för bolaget, skriver vd Roland Kasper, men påpekar att utvecklingen noga följs och att bolaget är redo att vidta åtgärder.

På makrofronten kommer KPI-siffror från USA efter lunch svensk tid och senast på eftermiddagen presenterar det amerikanska energidepartementet statistik över de amerikanska lagren av råolja. På hemmaplan presenterade Svensk Handel Stil på morgonen försäljningsstatistik som visade att klädhandeln ökade med 4,9 procent i februari, medan skohandeln gick i motsatt riktning och minskade 4,2 procent.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här