Stora skulder för Stenbeck

Efter att under lång tid ha stått som veritabel stjärna på den svenska näringslivshimlen har Stenbeckimperiets soliditet och bärkraft ifrågasatts starkt de senaste månaderna. Affärsvärlden säger sig, efter en genomgång av imperiet i sitt senaste nummer, vara ”lätt förskräckt” av gruppens skuldsättning och svaga kassaflöde. Det egna kapitalet i gruppen beräknas ligga på minus tre miljarder kronor.

Ökade inkassokrav, en alltmer alarmerande skuldsättning och ett svagt kassaflöde, som bland annat resulterat i ett ökat antal betalningsanmärkningar på till exempel MTG, är några av de skäl som fått bedömare att börja tvivla på det Stenbeckska framgångsreceptet.

Börsvärdet på gruppen som i mars 2000 var 240 miljarder kronor, har minskat med över 60 procent till 90 miljarder kronor och raset har framförallt drabbat telekomaktierna. Millicoms börsvärde är idag en åttondel av vad det var våren 2000. De 90 miljarder kronor som återstår i börsvärde bygger i sin tur, skriver Affärsvärlden, till stor del på förväntningar. Av de sju bolagen i gruppen redovisade fem förlust för årets första halvår.

”När man närmare analyserar siffrorna för de sju börsbolagen i sfären blir man lätt förskräckt över den stora skuldsättningen och gruppens svaga kassaflöde”, skriver tidningen som i ett räkneexempel tagit fram en fiktiv koncernbalansränkning för hela gruppen per den 31 december 2000 – rensad från goodwill och alla aktieposter som företagen äger i varandra och enbart baserad på ’reala’ tillgångar som skog, licenser, byggnader och telekomnät, lager och kassa.

”Med den metoden visar det sig att det egna kapitalet blir negativt, minus tre miljarder kronor” I denna fiktiva koncernbalansräkning uppgår de reala tillgångarna till drygt 50 miljarder och skulderna till över 53 miljarder”, skriver Affärsvärlden.

Gruppens aktieinnehav är visserligen tillgångar som kan realiseras genom försäljning, men detta skulle dock leda till att gruppen tappar något av den ”sinnrikt uppbyggda makten över gruppen”.

De ansträngda balansräkningarna är dock allt annat än ”räknefel” utan resultat av sfärens mycket medvetna snabba expansionsplaner. Att företagen i gruppen i de flesta fall prioriterat aggressiv tillväxt och jagande av marknadsandelar framför lönsamhet, är ett understatement som kanske bäst tar sig uttryck i Metro-projektet, men även i Millicom, MTG och Tele2. Huruvida den övergripande strategiska tanken är ett vinnarkoncept eller ej lär framtiden få utvisa.

En intressant företeelse, som Affärvärlden poängterar i sin skrivning, är även den mycket medvetna tystlåtenhet som finns runt företagen. Stenbeck vill inte ha insyn utifrån i gruppen och har bland annat därför sett till att alla bolag i koncernen i huvudsak har olika revisorer.

”Stenbeck lär ha sagt till en revisor han anlitade för en del av gruppen och som frågade om han inte kunde få mer uppdrag, i andra delar av Our Group: ”Kära du, du kan väl inte få se både elefantens snabel och svans”.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF