Storföretag varnar för allt värre coronakris

Det ser allt tuffare ut för svensk industri, även om fordonsindustrin i veckan inleder ett försök att återuppta produktionen, enligt en enkät gjord av Riksbanken. "De ekonomiska effekterna av coronakrisen fortsätter att förvärras", skriver Riksbanken.
Storföretag varnar för allt värre coronakris - ingves-900
Riksbankschef Stefan Ingves. Foto: Ali Lorestani/TT

En försämrad efterfrågan som sprider sig är det som främst oroar företagen just nu, enligt en telefonenkät med 65 svenska storföretag genomförd av Riksbanken 14–17 april.

Enkäten visar även på minskad efterfrågan på arbetskraft och en snabb omstrukturering i branscher med låga marginaler, som exempelvis delar av detaljhandeln.

Återhämtningen fördröjs

”Tvärstoppet i ekonomin har också satt spår i företagens framtidstro. Två av tre företag tror att det kommer att ta nio månader eller längre tid innan efterfrågesituationen liknar den som rådde innan krisen”, skriver Riksbanken.

Många företag i enkäten känner oro för att återhämtningen efter krisen kommer att fördröjas till följd av att företag slagits ut och handelskanaler och kundkontakter försvunnit. En utbredd oro finns även för ändrade kundbeteenden som håller i sig efter krisskedet, exempelvis i form av minskat affärsresande, färre konferenser och mer e-handel och så vidare.

Enkäten visar samtidigt att finansieringssituationen har förbättrats för stora exportföretag de senaste veckorna, även om aktiviteten på marknaderna för så kallade företagscertfikat och obligationer är på en väsentligt lägre nivå än före krisen.

Stödköp tillför inte likviditet

Finansiering och likviditet hämtas i stället från banker, som fått lättare att prissätta sina lån till företagen tack vare garantier och låneramar från Exportkreditnämnden och Svensk exportkredit.

Utformningen av Riksbankens stödköp av företagscertfikat på andrahandsmarkanden, en ny åtgärd som har börjat prövas i coronakrisen, får kritik av enkätdeltagare. Det handlar om att stödköpen inte tillför företagen någon likviditet då det ofta är pensionsföretag som säljer certifikaten till Riksbanken.

”En annan nackdel som större företag påpekar är att företag som saknar kreditbetyg inte kommer med i Riskbankens köp av betygsatta företagspapper vilket därmed undantar en grupp av stora börsnoterade företag”, skriver Riksbanken.

Mindre underleverantörer uppger samtidigt i enkäten att de tvingas fungera som bank av storföretagen när de i krisen tvingas acceptera långa betalfrister.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets