Supertunna lampor
Bolagets innovativa ljuskällor skapas med LEC-teknik, ljusemitterande elektrokemiska celler. Fördelarna gentemot exempelvis led-lampor är flera. Dels kan LEC- lamporna göras supertunna och flexibla. Dels har bolaget patent på att använda grafen som katod, vilket innebär att lamporna på sikt ska bli metallfria och kan återvinnas som plast.
Luna LEC håller nu på att utveckla sina första produkter. Beställarna är internationella elektronik- och medicinteknikföretag. Tekniken kommer exempelvis kunna användas inom sjukvården – bland annat i form av ett armband som aktiverar vissa typer av cancerbehandlingar med hjälp av ljus.
Fokus ligger i dag på medicinteknik, men det finns andra användningsområden för tryckt elektronik som är intressanta.
– Biosensorer, smarta etiketter, förpackningar, kontrollpaneler. Vi vill att vår teknik ska bli så enkel att använda att det går att skriva ut ljusplattor med lysande mönster med en vanlig bläckstråleskrivare, till exempel, säger Andreas Sandström, teknisk chef.
Luna LEC
Gör: Tunna, flexibla och billiga ljusplattor.
Ort: Umeå
Startår: 2012.
Anställda: 3.
Finansiering: 8,5 Mkr.
Huvudägare: Grundarna, Andreas Sandström, teknisk chef, Almi Invest, Uminova Invest.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.