Sura miner väntas på börsen

Veckans handel på Stockholmsbörsen väntas inledas med något lägre index och de ledande Europabörserna ser ut att gå mot en liknande öppning. Coronaviruset fortsatte sätta tonen i marknaden på måndagen och de asiatiska börserna handlades ned.

På måndagsmorgonen har Atlas Copco gjort ett lite större förvärv och nya turer vad gäller USA:s utspel kring telekombolagen Ericsson och Nokia kan påverka handeln.

Vid 8.30-tiden noterades terminerna för de ledande Europabörserna cirka 0,2 procent ned. IG Markets förhandel visade på en nedgång med 0,1 procent för Stockholms OMXS30.

Förra veckans handel i USA avslutades med nedgångar på 0,5-0,9 procent på fredagen. Investerare oroades över den växande skara bolag som rapporterat att deras logistikkedjor kan komma att påverkas av coronavirusets framfart.

I Asien syntes nedgångar under måndagen, med undantag för Fastlandskina. Antalet döda i coronavirusutbrottet har nu stigit till 910 personer globalt, varav 908 i Kina. Antalet smittade i Kina rapporteras ha stigit till 40.171 personer.

Det regionala snittindexet MSCI Asia Apex 50 var ned med 0,6 procent, men Fastlandskina handlades högre efter initiala nedgångar. Shenzhen steg 0,8 procent och Shanghai 0,2 procent.

De tidiga nedgångarna i Fastlandskina vändes till gröna siffror samtidigt som den negativa handeln i övriga regionen dämpades efter rapporter om att Appleunderleverantören Foxconn fått grönt ljus för att återstarta viss produktion vid en viktig anläggning i Zhengzhou. Andra bolag som rapporterades återstarta produktion var Volkswagen, Tesla och Sony.

Beskedet bidrog också till att lyfta amerikanska börsterminer svagt över nollstrecket efter tidigare nedgångar.

Från svenskt håll uppgav SKF att bolaget öppnat sina tolv fabriker i Kina enligt plan.

En timme före börsöppning meddelade Atlas Copco att det köper tyska Isra Vision, som har verksamhet inom kvalitetsinspektion av ytor samt 3D-visionsystem för industriell automation. Uppköpserbjudandet motsvarar ett företagsvärde om cirka 11,7 miljarder kronor.

Även Assa Abloy har gjort ett förvärv, Biosite som är en leverantör av biometrisk passerkontroll för byggarbetsplatser i Storbritannien med en omsättning på cirka 175 miljoner kronor.

USA:s vicepresident, Mike Pence, avfärdade på fredagen förslaget om att amerikanska staten bör köpa en kontrollpost i Ericsson, Nokia eller bådadera, enligt CNBC. Förslaget, som syftade till att stötta alternativ till kinesiska Huawei, lades dagarna innan fram av justitieminister William Barr och fick Ericsson att stiga 5,7 procent högre i Stockholm på fredagen medan Nokia var upp med drygt 7 procent.

Handelsbanken har höjt rekommendationen för Skanska till behåll (sälj) och sänkt den för ÅF Pöyry till sälj (behåll).

Kinnevik har höjts till köp (behåll) hos DNB Markets.

Holmen ges en köprekommendation av Dagens Industri, under vinjetten Veckans aktie. DI är lockad av Holmens stabila intjäning och att det finns goda chanser till uppvärderingar inom bolagets verksamheter inom förnybar energi.

Börsveckan tror på en comeback i Ericsson under 2020 och lyfter rekommendationen till köp från avvakta. Tidningen upprepar också köprekommendationerna för Inwido och New Wave i veckans utgåva av tidningen.

På måndagen är det handelspremiär för bolaget Veg of Lund, som utvecklar och säljer växtbaserade livsmedel, på First North. Teckningskursen var 11 kronor per aktie i erbjudandet som tecknades till 280 procent inför noteringen. Veg of Lund har tagit fram en ny potatismjölkprodukt som ska konkurrera på de växande marknaderna för alternativa mjölkprodukter, sade bolagets vd Thomas Olander i en tv-intervju med Nyhetsbyrån Direkt nyligen.

Måndagen är något lugnare på rapportfronten. Troax kommer kl 12.30 och Nolato lägger fram sitt bokslut kl 14.30.

På måndagens makroagenda står januari-KPI från Norge och Danmark, klockan 8.00, i visst fokus. I Sverige redovisar SEB sin Boprisindikator för februari, klockan 8.30.

Senare i veckan riktas det internationella intresset kanske främst mot Fedchefen Jermy Powells penningpolitiska rapport till kongressen, tisdag och onsdag. I Sverige riktas uppmärksamhet mot Riksbankens räntebesked på onsdag.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här