Svag avslutning på börsveckan

Kurserna på Stockholmsbörsen handlades ned i en vikande tendens vid lunchtid på fredagen. USA-börsernas fall i den sena handeln tillsammans med ett stigande oljepris bidrog till nedgångarna. Övriga Europabörser utvecklades också ned. TeliaSonera och Scania utvecklades åt olika håll efter bolagens respektive delårsrapporter. Telia föll tillbaka medan Scanias rapport mottogs positivt.

AFV Generalindex var klockan 13.30 ned med 0,4 procent till 296 medan OMXS30-index sjönk med 0,5 procent till 947. Aktier för 5,3 miljarder kronor bytte ägare.

Teleoperatören TeliaSoneras rapport för det andra kvartalet var något bättre än väntat, både när det gäller omsättning och EBITDA. EBITDA-resultatet uppgick till 7.928 miljoner kronor. Väntat EBITDA exklusive extraordinära poster låg vid 7.717 miljoner kronor. Enligt en telekomanalytiker Enligt analytiker som Nyhetsbyrån Ticker talat med var resultatet bra. Dock betonar analytikern att en stor del av resulatförbättringen längre ner i resultaträkningen förklaras av engångseffekter och Turkcells solida resultatbidrag.

“Det som ser väldigt bra ut är Norge, som verkar ha genomfört en konsolidering. Finland ser väldigt bra ut vid en första anblick, men de har tappat kunder och den höga marginalen kan komma av de höjda priserna. Marknadsandelen har sjunkit”, forsätter analytikern som menar att den höga EBITDA-marginalen i Finland också kan förklaras av lägre kundanskaffningskostnader. Bolagets utsikter ligger fast och Telia upprepade sina prognoser om att koncernens nettoomsättning och resultat före skatt beräknas öka.

TeliaSonera har stigit inför rapporten. Under den senaste veckan har aktien klättrat cirka 7,5 procent. Aktien handlades ned efter rapporten med 1,70 kronor till 40,80. Tele2 hängde på Telia nedåt. Aktien försvagades 1 krona till 79,75 kronor. Bolaget väntas inkomma med sitt resultat på tisdag.

Fordonskoncernen Scania redovisade ett resultat före skatt på 1.984 miljoner kronor för det andra kvartalet. Resultatet kunde inte riktigt komma upp till förväntningarna som låg vid 2.233 miljoner kronor. Resultatet påverkades dock negativt med cirka 250 miljoner kronor på grund av eftersläpning i produktion. Inte heller försäljningen nådde hela vägen fram.

Bolaget spår att leveranserna kommer att vara väsentligt högre under 2006 jämfört med 2005. Bortsett från den negativa posten om 250 miljoner kronor var resultatet i stort sett i linje med förväntningarna. Bolaget spår att leveranserna kommer att vara väsentligt högre under 2006 jämfört med 2005. I övrigt uppgav bolaget att man skall se över sin kapitalstruktur. Aktien steg med 13 kronor till 320.

Bland övriga bolag på den mest omsatta listan föll telekomjätten Ericsson med 10 öre till 22,80 kronor. Konkurrenten Nokia backade samtidigt med 1,50 kronor till 141. Gruvbolaget Lundin Minings aktiekurs handlades upp efter en artikel i Dagens Industri. Bolagets ordförande Lukas Lundin säger till tidningen att bolaget för fusionssamtal med två utländska börsnoterade gruvbolag. Förhoppningen är att göra bolaget fem-sex gånger större. Aktien handlades upp 5,50 kronor till 204. I sektorn föll Boliden däremot tillbaka med 1,50 kronor till 129.

Även skogsbolaget Stora Enso är omskrivet i dagens upplaga av DI. Bolaget håller på att utvärdera sågverkens framtid inom koncernen. Enligt finanschef Hannu Ryöppöpnen kan en försäljning vara ett alternativ då lönsamheten inte är tillfredsställande. Enligt analytiker som Ticker talat med så är det dock svårt att hitta en industriell köpare av sågverksrörelse. Analytikern ser därför riskkapitalister som en tänkbar köpare. Någon större slant kan Stora Enso knappast räkna att få för sågverksrörelsen, enligt analytikern. Bolagets R-aktie handlades ned 1,50 kronor till 108,50 kronor.

Kamstrup har lagt ett bud på elmätningsföretaget Senea, vilket är i enlighet med budpliktsbestämmelser. Kamstrup bjuder 17,60 kronor kontant för varje aktie i Senea. Bolaget köpte för ett tag sedan 51 procent av aktierna i bolaget. Aktien föll tillbaka till just 17,60 kronors nivån.

Nyhetsbyrån Ticker

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF