Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen öppnade som väntat svagt nedåt på torsdagen i linje med omvärlden. Rapportflödet har varit intensivt under morgonen samtidigt som ägarförändringar har skett i Industrivärden.

SIX Generalindex var vid klockan 10.02 ned med 0,5 procent till 486 och OMXS30-index sjönk 0,6 procent till 1.405. Omsättningen var 6,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Handelsbanken har avyttrat hela sitt A-aktieinnehav i Industrivärden om drygt 29 miljoner A-aktier, motsvarande 10,3 procent av rösterna, till institutionella investerare och till den rabatterade kursen 153,25 kronor, att jämföra med 161,10 kronor som var onsdagens stängningskurs. Med försäljningen gör Handelsbanken en reavinst på 750 miljoner kronor.

Lundbergs, som sedan tidigare är största ägare i Industrivärden, har meddelat att de har ökat innehavet med 9 miljoner A-aktier i Industrivärden.

För Lundbergs är det bråda dagar med stora nyhetshändelser som berör flera intressentbolag. Gårdagens uppdelningsbesked från SCA, där Industrivärden är storägare, har återupplivat gamla spekulationer om att Holmen, där Lundbergs är storägare, kan tänkas gå samman med skogsindustridelen i SCA. Dock ligger själva uppdelningen av SCA en bit bort i tiden då SCA flaggat för att den ske under andra halvan av 2017.

 

LÄS MER:

 

I kölvattnet av SCA-nyheterna har Swedbank dragit ned aktierekommendationen till neutral från köp, medan Handelsbanken sänkt till öka från köp.

Handelsbanken A var -0,8 procent, Industrivärden A -2,2 procent, Lundbergs +0,3 procent, SCA B +0,8 procent och Holmen +1,1 procent.

Torsdagens rapportflöde har varit digert där Raysearch sticker ut med en kraftig förbättring av resultatet till 37 miljoner kronor före skatt, från -2,7 miljoner under andra kvartalet i fjol. För det första halvåret innebar detta den högsta omsättningen och det klart bästa resultat någonsin för bolaget. Aktien steg 6,3 procent.

Paradox resultat steg till 143 miljoner kronor i andra kvartalet från 68 miljoner medan omsättningen ökade 29 procent. Under kvartalet lanserade bolaget flera spel vilket höjde omsättning och resultat. Sett till första halvåret var omsättningen ned 15 procent, medan resultatet steg 1 procent. Aktien föll 5,0 procent.

Starbreeze förbättrade sitt ebitda-resultat till 28 miljoner kronor i andra kvartalet, från 12 miljoner motsvarande period i fjol. Andra kvartalet innehåller dock en del engångsposter. Akten gick upp 4,3 procent.

Också Cherry visade en klar resultatförbättring till 11 miljoner i andra kvartalet, från -6 miljoner motsvarande period i fjol. Aktien steg 3,8 procent.

Gruvbolagen Boliden och Lundin Mining tyngs av nedgångar för sektorn i Europa. Boliden var ned 1,3 procent, medan Lundin Mining backade 3,3 procent.

Hälsosektorn är ned i Europa, precis som i USA under onsdagen, efter att demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton kritiserat Mylans häftiga prishöjning av Epipen. I Sverige är Astrazeneca ned 2,8 procent.

På rekommendationsfronten har SEB höjt rekommendationen för Arcam till köp från sälj. Aktien steg 5,5 procent.

Torsdagen har också bjudit på ny konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet som visade en oväntad nedgång i barometerindikatorn till 100,0 i augusti, från 102,3 månaden innan. Enligt SIX News väntades en oförändrad nivå på 102,3.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.