Svårt leva upp till generös värdering – sälj

ANALYS Bryggerijättens senaste rapport innehöll flera positiva inslag, men konkurrensen är knivskarp. Framöver blir det svårt att leva upp till den uppskruvade värderingen.
Svårt leva upp till generös värdering – sälj - carlsberg-700_binary_6980013.png

SÄLJ Danska bryggerijätten Carlsberg stack ut det tredje kvartalet med en svagt positiv vinstvarning till skillnad från ärkerivalerna Heineken och Inbev som blev tvungna att göra tvärtom.

Nu ska rörelseresultatet för 2019 öka med omkring 10 procent till skillnad från snäppet under 10 procent i tidigare prognos. Positivt, men ändå en relativt marginell skillnad. Den organiska tillväxten var 3,1 procent under tredje kvartalet och drevs främst av Västeuropa samt prishöjningar.

Det pågår ett skifte mot mindre, bättre och dyrare öl, men det är inte givet att det gynnar jättar som Carlsberg i slutänden. Giganterna som Carlsberg, Inbev och Heineken har länge haft stordriftsfördelar. Det gäller både bryggerikapacitet, buteljering och distribution. De kommer att finnas kvar, men naggas i kanten när konsumenter är villiga att betala mer för högre kvalitet men mindre volym. Det sänker inträdesbarriären för andra samtidigt som det naggar skalfördelarna i kanten.

När Carlsberg presenterar sin guidning för 2020 bedömer vi att risken är stor att det blir en avslagen tillställning. Ryssland lär fortsätta spöka, kostnaderna för insatsvaror har ökat, inte minst på grund av glasbrist i Europa. Dessutom innebär en förändring hos Coca-Cola att Carlsberg inte längre kan leverera deras läsk till den dansk-tyska gränshandeln. Det friställer 30 procent av buteljeringskapaciteten av läsk i Danmark och får betydande konsekvenser enligt bolaget, vilket lär synas i resultatet för 2020.

Sammantaget är Carlsberg välskött och lär inte stå inför någon dramatisk nedgång. Men värderingen i dag är för generös och riskerna dominerar på nedsidan.

Detta är en kortversion av Överjäst värdering. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets