Svenska kronan förstärks
På valutamarknaden har den svenska kronan stärkts något mot pundet, men noteras vid en sammantaget oförändrad nivå gentemot gårdagen. Även euron handlas i stort sett oförändrat mot dollarn.
Producentpriserna i EMU sjönk som väntat med 2,1 procent i årstakt under juli – en färsk påminnelse för Europeiska centralbanken om att ett betydande inflationstryck i EMU kvarstår att skönjas. Även borträknat energi backade priserna med 0,4 procent.
Imorgon väntas ECB:s penningpolitiska besked, några timmar efter Riksbankens, och det har under dagens relativt stillsamma makroagenda därför riktats fokus mot morgondagen.
Analytikerna är överens om att ECB väntas lämna de kvantitativa lättnaderna och styrräntan oförändrad i samband med morgondagens penningpolitiska besked. Däremot kan inflationsprognosen komma att revideras ned.
Nordea är en av tre bedömare i SIX News analytikerenkät med tolv deltagare som tror att Riksbanken sänker reporäntan imorgon. I dagens konjunkturprognos bedömer affärsbanken att räntan dessutom kommer att sänkas ytterligare, till -0,55 procent, innan årets utgång.
“Svårigheter att nå inflationsmålet gör att Riksbanken tvingas ut på banan igen. Räntan sänks ytterligare, men även andra åtgärder vidtas för att stärka förtroendet för inflationsmålet. Det gör att lågräntemiljön består länge än. Bostadspriser och skulder fortsätter därmed att öka och pressen på politikerna att vidta åtgärder tilltar”, skriver Nordea.
Dagens Industris skuggdirektion rekommenderar enhälligt Riksbanken att avvakta med förändringar i penningpolitiken. Konjunkturen i såväl Sverige som globalt förbättras långsamt men trots det blir inflationen låg. Det är dock svårt att göra något åt med hjälp av penningpolitiken, enligt skuggdirektionen.
Nordea höjer i konjunkturprognosen sin prognos om Sveriges BNP-tillväxt för både 2015 och 2016, samtidigt som inflationsprognosen sänks. Arbetslösheten väntas bli lägre än i tidigare prognos.
Även Ekonomistyrningsverket har presenterat en prognos under förmiddagen, där BNP-prognosen för nästa år justerats upp marginellt. Den svenska statens budgetunderskott väntas krympa från beräknade -72 miljarder kronor förra året till -38 miljarder 2015. Underskotten är därmed mindre än i föregående prognos, enligt ESV tack vare ett förbättrat sparande.
I övrigt från svenskt håll inkom den svenska bytesbalansen på +58 miljarder kronor under det andra kvartalet. Under samma kvartal föregående år var den +44 miljarder kronor, och det var främst handel med varor och tjänster som bidrog till förstärkningen.
IMF:s ordförande Christine Lagarde uppgav under morgonen att världsekonomin möter motvindar från ombalanseringen i Kina, den långsamma tillväxten i Japan, fallande råvarupriser och osäkerheten kring räntehöjningen i USA.
Statistik under natten visade att Australiens BNP-tillväxt uppgick till +2,0 procent i årstakt under det andra kvartalet 2015, vilket kan jämföras med förväntningarna på +2,2 procent.
Under eftermiddagen väntas USA-statistik över sysselsättningen i augusti enligt ADP:s undersökning, produktivitet och enhetsarbetskostnad för det andra kvartalet samt industriorder avseende juli. I kväll presenterar Federal Reserve även sin regionala konjunkturrapport Beige Book som kan ge ytterligare ledtrådar om tillståndet i USA:s ekonomi.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.