Svenska obligationsräntor faller

De svenska obligationsräntorna har inlett tisdagens handel med fortsatt press nedåt, i linje med utvecklingen för de tyska och amerikanska räntorna. I Sydeuropa har räntenivåerna fortsatt att stiga efter fortsatt osäkerhet med anledning av situationen i Grekland.

På valutamarknaden var rörelserna små. Euron har stärkts marginellt mot såväl dollarn som kronan, efter att ha apprecierats något mot dollarn även under gårdagen.

“Antingen finns alltjämt förhoppningar om att Grexit undviks eller tror inte marknaden att Grexit är ett så stort problem längre”, kommenterar Danske Bank under morgonen.

Grekland fortsätter att stå i rampljuset på tisdagen och landet ser ut att missa sin lånebetalning på 1,55 miljarder euro till IMF som förfaller i dag, vilket även Greklands ekonomiminister bekräftat på måndagskvällen. Det förväntas dock inte ändra läget mycket då kapitalkontroller redan är på plats och fokus är istället riktat mot söndagens folkomröstning.

“Givet att Grekland idag missar sin lånebetalning till IMF inleds den formella processen att förklara landet i ‘konkurs’. Processen innehåller ett antal formella steg som kommer ta flera veckor. Privata kreditvärderingsinstitut som S&P och Moodys kommer inte förklara Grekland i konkurs efter en missad betalning till IMF eftersom de endast baserar sina bedömningar på Greklands skulder till privata långivare”, kommenterar SEB:s chefsstrateg Johan Javeus på morgonen.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker uppges enligt regeringskällor ha lämnat ett nytt erbjudande till Grekland i sista stund för att försöka nå ett reformavtal innan tidsfristen löper ut på tisdagen.

Det finns dock få tecken på att Tsipras är redo att ändra sig och en grekisk regeringskälla sade att man kommer att lyssna med intresse på vad som föreslagits men att “Alexis Tsipras kommer att rösta nej på söndag”. Premiärministern har även indikerat att han kommer att avgå vid ett ja i folkomröstningen.

Kreditvärderingsföretaget Standard & Poors sänkte Greklands kreditbetyg ytterligare under måndagskvällen och uppgav att sannolikheten för att Grekland kommer att lämna EMU är cirka 50 procent.

Direktexponeringen mot Grekland, borträknat andra EMU-länder och institutioner som IMF, uppges vara minimal. Europeiska banker har endast 5 miljarder euro i direktexponering mot Grekland, enligt en rapport från JP Morgan.

ECB:s penningpolitiska stimulanser har pressat ned räntenivåerna ordentligt för länder i EMU-periferin och ECB kan öka obligationsköpen om krisen i Grekland hotar EMU:s finansiella stabilitet och tillväxtutsikter, uppgav analytiker.

“Jag ser ingen full spridning för närvarande men osäkerheten kvarstår”, kommenterade en ränteförvaltare vid Morgan Stanley.

ECB-ledamoten Benoit Coeure uppgav enligt en tidningsintervju att ett eventuellt utträde av Grekland från EMU inte längre kan uteslutas.

Kinas centralbank PBOC tillförde likviditet om ytterligare totalt 50 miljarder yuan netto till banksystemet på tisdagen. Det var andra gången på tio veckor som banksystemet tillfördes likviditet och var oväntat på marknaden.

Bland den ekonomiska statistiken ökade Tysklands detaljhandel med 0,5 procent under maj jämfört med månaden innan, vilket var starkare än förväntningarna om en oförändrad nivå.

Från Storbritannien meddelades att konsumentförtroendet steg till +7 i juni från +1 månaden innan.

Under tisdagsförmiddagen väntas svensk statistik över arbetskostnadsindex, tyska siffror över arbetslöshet, brittiska data över BNP och EMU-statistik avseende arbetslöshet samt KPI. I eftermiddag presenteras bland annat USA-statistik över husprisindex, Chicago inköpschefsindex och konsumentförtroende.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.