Svensken som kan göra Googles bilar säkra

I en intervju med Affärsvärlden berättar vd Jan Carlsson om framtidens bilar och varför Autoliv lyckats bättre än sina konkurrenter inom bilsäkerhet.

Jan Carlson kom in i ett kritiskt läge som vd för bilsäkerhetsbolaget Autoliv. Året var 2007 och snart trillade världen och fordonsindustrin ner i den värsta krisen i modern tid. De åtgärder som följde kom därefter att bli avgörande. Många av de större biltillverkarna fick problem då efterfrågan praktiskt taget försvann.

Men Autoliv klarade sig genom eldstormen, bland annat tack vare ett omfattande omstruktureringsprogram. Under en tumultartad period skar Autoliv ner arbetsstyrkan med 25 procent på nio månader. När väl efterfrågan började komma tillbaka, låg Autoliv ett steg före konkurrenterna.

– Det vi gjorde under den här tiden har påverkat oss i positiv riktning och lett oss fram till en ledande position inom bilsäkerhet i dag, säger Jan Carlson.

När så bolaget började växa igen kom det in mängder av nyanställda som behövde fostras i att alltid tänka kvalitet. Projektet kallas Q5 och kopplar beteenden till de processer och regler som finns i bolaget. Kvalitet i produkterna ska prioriteras före leverans i alla lägen.

– Vårt mantra är att våra produkter bara har en chans. En krockkudde ska bara fungera en gång och då ska den rädda liv.

Autoliv förser sedan decennier fordonsbranschen med sådant som krockkuddar och säkerhetsbälten, det som i branschen benämns “passiv säkerhet”, alltså sådant som träder i funktion vid en olycka. Det hetaste samtalsämnet under senare år är i stället “aktiv säkerhet”, det vill säga system som förebygger olyckor, det kan exempelvis automatisk inbromsning när en fara närmar sig. Det är ett område som Jan Carlson ser stor potential i.

Eftersom den mänskliga faktorn ligger bakom de flesta bilolyckor deltar Autoliv i utveckling av system för förarlösa bilar som skulle kunna reducera antalet olyckor avsevärt. Jan Carlsson kan med andra ord bli den svensk som förser Google med förarlösa bilar i framtiden. Bland konsumenterna har intresset för självkörande bilar ökat.

– Det kommer att dröja innan vi får se självkörande bilar men elektronikinnehållet i bilar och den assistans som man kan få ökar.

I ett första steg är det vid tillfällen som bilköer eller motorvägskörning där ansvaret kommer kunna lämnas över till autopiloten. Det kommer framöver också att bli vanligare med automatisk inbromsning och andra typer av assisterande system till föraren. Men även om mycket av framtidens produkter ligger inom aktiv säkerhet finns mycket kvar att utveckla inom den passiva säkerheten.

– Oavsett hur futuristiska bilarna är så kommer säkerhetsbältet alltid finnas kvar.

Detta är en kortare version av ”En krockkudde får bara en chans”. En längre version går att läsa i senaste numret av Affärsvärlden. Prenumeranter kan också logga in och läsa intervjun i sin helhet här.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.