Svenskfonden kraschar

(Uppdaterad) Den svenskägda hedgefonden Weavering Capital kollapsade i natt. Det skriver Financial Times.

Den svenskägda räntefonden Weavering Capital ser ut att ha helt ha kollapsat. Det framgår av en artikel i Financial Times som publicerades natten till fredagen.

Enligt FT har Weavering Capital tagit in revisorer i bolaget samtidigt som bolagets storsäljare, en räntefond kallad Weavering Macro Fixed Income, under natten till fredagen försattes i likvidation på Kajmanöarna.

Fonden hade enligt uppgifter tillgångar på 639 miljoner dollar, cirka 5 miljarder kronor. Men fonden kollapsade sedan det stod klart att den viktigaste tillgången var värdepapper i form av derivat för 637 miljoner dollar. Derivaten kontrollerades av ett offshore-bolag som kontrollerades av fondens grundare och vd, Magnus Peterson.

Affärsvärlden har tidigare skrivit, när fonden stoppade uttagen från sparare i förra veckan, att Magnus Peterson i praktiken har handlat värdepapper med sig själv.Läs mer här.

Enligt utredarna från PwC , PriceWaterhouseCoopers, råder stor osäkerhet om värdet på de 637 miljoner dollar som är det värde som uppgivits för tillgångarna.

Enligt Matthew Wilde som leder PriceWaterhouses utredning av fonden, har kunder till Weavering hittills försökt få ut 223 miljoner dollar ur fonden, men bara 90 miljoner dollar har kunnat betalas ut.

– Under perioden sedan början av november 2008 har fondandelsägare begärt uttag på 223 miljoner dollar men fonden har bara kunnat betala ut 90 miljoner dollar. Eftersom ytterligare 65 miljoner dollar var i pipeline kallade styrelseledamöterna in oss för att utvärdera olika möjligheter, säger Matthew Wilde, partner och enhetschef för PriceWaterhouseCoopers i ett uttalande.

Reglerna om likvidation följer regelverket på Kajmanöarna och syftar till att få ut så mycket som möjligt för de derivat som hittats i det bolag som kontrolleras av Magnus Peterson:

– Det ser ut som att det kommer att bli ett substantiellt underskott för fondens investerare och som att de investerare som finns kvar kan få nöja sig med väldigt lite, säger Matthew Wilde.

Den svenska finansinspektionen granskar de svenska grenarna av härvan. I Sverige finns corporate finance, fondbolag och trading med totalt cirka 25 anställda:

– Vi arbetar med att kartlägga vad vi har för information. Och då handlar det om det svenska värdepappersbolaget och det svenska fondbolaget och vilken effekt som de brittiska händelserna har på dessa, säger Helena Pettersson vid finansinspektionen.

Vad har ni kommit fram till?

– Vi kommenterar inte pågående utredningar, säger Helena Pettersson.

Har det vidtagits några polisiära åtgärder?

– Jag kan inte kommentera det.

Magnus Peterson befinner sig i London. Han har varit i kontakt med PwC-utredarna och har förklarat att han kontrollerar det bolag på Brittiska Jungfruöarna som heter Weavering Capital Fund Ltd.

Magnus Petersons bror, Stefan Peterson, är chef för den svenska delen av Weavering. Enligt FT är han dessutom en av två styrelseledamöter i fonden. Den andre styrelseledamoten är Magnus Petersons styvpappa.

Affärsvärlden har sökt Magnus Peterson upprepade gånger under den senaste veckan. Hans bror Stefan Peterson vill inte kommentera Financial Times uppgifter:

– Jag vill inte kommentera Financial Times-artikeln. Jag vet inte vad den baserar sig på. Vi kommer att komma med någon form av uttalande under eftermiddagen, säger Stefan Peterson, ansvarig för den svenska verksamheten av Weavering Capital till Affärsvärlden.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.