”Svenskt bolag i rysk oljeolycka”

(Uppdaterad) Svenska Malka Oil anklagas för miljöförstöring i Sibirien. Bolagets ordförande Mats Gabrielsson vill inte kommentera saken. Därmed fortsätter inbördeskriget i bolaget som kan kulminera på årsstämman på tisdag.

Ryska affärsmän varnar för ”miljömässig och teknisk katastrof” i de områden i Sibirien där svenska Malka Oil utvinner olja. Varningen ska ses i ljuset av det pågående inbördeskriget i företagets ledning som fortsätter att trappas upp.

I ett brev till Affärsvärlden på tisdagen uppger företrädare för Kupir, ett bolag som enligt Malka Oil ägs av Michail Maljarenko, att Malka Oil presenterat flera felaktiga uppgifter för sina aktieägare. Till saken hör att Maljarenko ligger i strid med Malka Oils styrelse där han formellt fortfarande är vice ordförande.

Kupirs anklagelse om felaktiga uppgifter kommer ett det pressmeddelande som Malka skickade ut i söndags och rör beskrivningen av den beväpnade ockupation som pågick på Malka Oils oljefält under perioden fredag-söndag.

Läs Affärsvärldens artikel om ockupationen här.

Den allvarligaste kritiken mot Malka Oil gäller emellertid inte felaktigheterna i pressinformationen utan det faktum att bolaget nu anklagas för att ha förorsakat miljöföroreningar i form av oljespill vid vad som beskrivs som ”farliga” anläggningar.

”Från september har Kupir upprepade gånger varnat STS-Service (Malka Oil) för att driva illegal verksamhet i områden som inte har tillstånd. Det kan leda till miljömässig och teknisk katastrof”, heter det i brevet som vd vid Kupir, S.L. Piletskiy, har skrivit under.

Enligt Kupirs uppgifter har oljeläckor konstaterats och bolaget skickade på begäran från Affärsvärlden över bilder som sägs beskriva vad som mötte de personer som luftlandsattes i fredags. Enligt Kupir visar bilderna miljöföroreningar till följd av oljespill. Bilderna ska vara tagna den 10 maj i år.Här är en länk till fler bilder på oljespillet.

Enligt Kupir skedde läckaget redan 3 maj och ledningen för Malka Oil och dess dotterbolag STS Service har sedan dess försökt mörka olyckan. Därefter har följande inträffat, enligt Kupir:

Den 8 maj skickade Kupir brev till Malkaledningen och krävde omedelbara åtgärder för att förhindra olyckor.

Den 9 maj anlände polis och åklagare till oljefälten (Zapadno-Luginetskoe) och godkände de stängningar som Kupir genomfört.

Den 12 maj var anläggningarna fortsatt avstängda.

Affärsvärlden har tidigare rapporterat om bråket i styrelsen för Malka Oil. Bolagets vice ordförande Michail Maljarenko är på kollisionskurs med vd Fredrik Svinhufvud och ordförande Mats Gabrielsson.

Grälet handlar om att Maljarenko och hans bolag kräver 100 miljoner kronor av Malka Oil samtidigt som bolaget ser kraven som felaktiga. Enligt Malka Oils årsredovisning är det bolag som nu skickat brevet till Affärsvärlden underleverantör av tjänster och varor i Ryssland och har byggt anläggningar för 200 miljoner kronor under de senaste två åren åt Malka Oil. Bolaget sägs vara helägt av Michail Maljarenko. Den juridiska processen ska avgöras av skiljenämnd i Stockholm.

Affärsvärlden har sökt både Fredrik Svinhufvud och Mats Gabrielsson för en kommentar till uppgifterna om pågående oljespill och föroreningar. Fredrik Svinhufvud hade inte tid att kommentera saken och Mats Gabrielsson vill inte.

Du kan väl kommentera om ni har haft ett oljespill vid era anläggningar?
– Jag vill inte kommentera saken. Vad du skriver är inte seriös journalistik.

Men det måste väl vara seriöst att fråga om miljföroreningar vid oljefält i Sibirien. Det har ju hänt förr?
– Jag vill inte kommentera uppgifterna. Du får väl själv ge dig ut på fältet och titta.

Bild som enligt Kupir bevisar att oljeläckage har skett vid en av Malka Oils anläggningar i Sibirien. Foto: LLC Kupir

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.