Starka siffror för tjänsteindustrin

Sveriges inköpschefsindex för tjänsteindustrin ökade i september till 69,9, den nästa högsta nivån i indexets historia.
Tjänstesektorn.
Foto: Gorm Kallestad

”Expansionen i tjänstesektorn fortsätter med hög fart, vilket också har bidragit till ett ökat nyanställningsbehov även om stigande insatsvarupriser och längre leveranstider på sikt kan bli hämmande på tillväxten”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex.

Samtigliga delindex steg under månaden. Orderingång och leveranstider bidrog mest till uppgången, med vardera 1,9 indexenheter, följt av affärsvolym och sysselsättning, med 0,5 respektive 0,2 indexenheter.

Samtidigt har insatsvarupriserna i tjänstesektorn stigit brant under det tredje kvartalet. Att detta sker simultant med att delindex för leveranstider fortsätter att stiga kan enligt Swedbank och Silf tyda på att det finns kapacitetsbrister även inom tjänstesektorn. Även tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation Almega pekar på detta i sin kommentar till inköpschefsindexet.

”De stigande priserna på insatsvaror och de ökande leveranstiderna hos tjänsteföretagen oroar dock. Leveransstörningarna som drabbat i industrin ser ut att ha spritt sig till delar av tjänstesektorn. Bristen på arbetskraft blir också allt mer tydlig inom fler tjänstebranscher. Det kan bromsa uppgången på längre sikt”, säger Almegas chefsekonom Patrick Joyce.

Det sammanslagna inköpschefsindexet noterades till 68,2 i september från 63,7 i augusti, drivet av just tjänstesektorn.

”Det är den näst höga nivån i indexets historia, vilket visar på en stark konjunkturuppgång i näringslivet och som kan få ytterligare fart nu när coronarestriktionerna har tagits bort”, säger Jörgen Kennemar.

Sverige september, 2021 augusti, 2021
Inköpschefsindex för tjänstesektorn 69,6 64,7
Inköpschefsindex sammanvägt 68,2 63,4
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets