Sveriges meste revisor
För en årslön på drygt två miljoner kronor (2002) är han vid sidan av jobbet som revisor för 12 börsbolag också vd för KPMG. Dessutom är han revisor för åtta andra bolag.
SUPERREVISORN: Thomas Thiel, vd för KPMG.
|
Inklusive alla dessa bolags dotterbolag skriver han i år under revisionsberättelsen i 68 olika bolag (siffran från februari 2004). Dessutom är han suppleant i ytterligare några tiotal bolag.
– Från januari, februari och mars är det både 70 och 80 timmar i veckan. På sommaren är det mindre, konstaterar Thomas Thiel om sin arbetstid.
Hur hinner du med alla uppdragen?
– Jag är teamleader. Vi jobbar i team med många kvalificerade personer med lång erfarenhet. Min uppgift som vald revisor är att vara ytterst ansvarig för våra insatser. I stora bolag är det mer än 100 personer, ibland fler, involverade. Så är det exempelvis i Holmen.
Vågar du lita på alla dessa underställda. Du skriver ju på?
– Ja. Jag lägger upp riktlinjerna och genomför riskanalyser som ligger till grund för vår revisionsplan. Därefter följer jag upp deras arbete.
Men att följa upp hundratals anställdas jobb. Det låter som en omöjlighet?
– Nej. Vi har en checklista som vi följer.
Är du ute själv på alla de här 12 bolagen?
– Absolut. Jag tillbringar min mesta tid ute hos kunderna. Jag jobbar mycket, men jag vill gärna lägga till att jag jobbar enbart med just revisionen. Jag utför inga konsultuppdrag.
Finns det någon debatt internt om att ha så många bolag?
– Det finns både för- och nackdelar. Ju längre du jobbar, desto djupare kunskap får du om ditt bolag. Jag tror att man i vart fall ska ha viss kontinuitet. Särskilt när bolagen är stora, säger Thomas Thiel.
Just KPMG är det revisionsföretag som har satsat mest på strategin att lyfta fram en kändisrevisor som huvudansvarig. Företaget har flest mångsysslare. På tio-i-topp-listan är fem från KPMG och företaget har därmed 41 av de 80 uppdragen på topplistan. Thomas Thiels 12 börsuppdrag ska ställas mot ett fåtal för vd-kollegerna på de andra företagen. Å andra sidan jobbar hans kolleger mer med konsultverksamhet.
Att finna någon som öppet kritiserar den här kändistaktiken är svårt.
Branschorganisationen FAR eller övervakningsmyndigheten revisorsnämnden har till exempel inte funnit skäl att säga ifrån:
– Vi har inte haft anledning att granska saken. Men någon har sagt att fem sex stora och tunga uppdrag kunde vara lagom. Men vi från tillsynsmyndighetens sida har inte fått någon indikation på att det är en sak att granska. Det kanske det är, men innan jag har gjort det kan jag inte säga att Thomas Thiel har för många jobb, säger Peter Strömblad, chef för nämnden.
För att hitta kritiker får man i stället granska hur konkurrenterna gör. De har också satsat på kändisrevisorer, men i betydligt mindre utsträckning. De har med andra ord sett till att skaffa fram fler personer som huvudansvariga för revisionen av börsföretag.
Torsten Lyth, vd vid konkurrenten Ernst & Young, kommer också med indirekt kritik:
– Vi strävar efter en annan profil, konstaterar Torsten Lyth. Det optimala är om man har två tre stora uppdrag. Det vi försöker eftersträva är att få en spridning på de publika uppdragen och inte hänga upp dessa på ett fåtal personer. Man får nöjdare kunder och det blir lättare att anpassa sig efter kundernas almanacka.
Själv har Torsten Lyth, sedan han och just Thomas Thiel förlorade Telia Sonera-uppdraget nu i vår, inte revisionsansvaret för något börsbolag. Däremot är han revisor i bland annat Sveaskog och Svenska Spel.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.