Sveriges största affärsjurister: Strandvägens guldgossar
Strandvägen i Stockholm är klassisk advokatbyråmark, och hit verkar inte effekter av börsras och nedskurna konsultbudgetar ha nått. Ledarna för landets tre största affärsjurister – Vinge, Mannheimer Swartling och Linklaters – har all anledning att le: Förra året omsatte de tre firmorna tillsammans nära två miljarder kronor.
I takt med att konsultkonjunkturen försämrats har mängder av företag fått se sina intäkter minska drastiskt. Advokatfirmorna med inriktning på affärsjuridik är dock ett lysande undantag, visar Affärsvärldens årliga sammanställning. Under 2000 omsatte de 50 största firmorna sammanlagt drygt 4 miljarder kronor. Under 2001 ökade omsättningen till 4,6 miljarder kronor, en uppgång med 15 procent.
De i särklass största branschstjärnorna är firmorna Vinge och Mannheimer Swartling.
Bolagen omsatte ungefär lika mycket förra året, cirka 755 miljoner kronor vardera, medan Linklaters omsatte 370 miljoner kronor för 2001.
Det innebär att firmornas jurister i snitt debiterar mellan 2,5 och 3 mkr per person, betydligt mer än vad som är gängse inom andra konsultbranscher. Där brukar snittdebiteringen per konsult ligga kring cirka 1 miljon kronor per år.
Även första halvåret i år har varit förhållandevis bra för de ledande advokatfirmorna. Omsättningen ökar fortfarande, men inte i samma takt som mellan 2000 och 2001.
Nöjda med livet
– Vi är delvis beroende av konjunkturen men vår verksamhet följer den inte. Vi har inte i nämnvärd utsträckning känt av den svaga konjunkturen. När nu många svenska företag är lågt värderade och kronan är svag så blir det naturligtvis mer attraktivt för en utländsk aktör att köpa ett svenskt bolag och det ger oss jobb. Vi ser ingen oro för framtiden, säger Jan Kansmark, vd på Mannheimer Swartling.
– Vi har möjlighet att styra om verksamheten från transaktionsjuridik till mer löpande affärsjuridik. Nedgången i ärendetillströmning har varit mycket mindre än vad jag först räknat med. Det ser ut som att vi håller samma nivå som förra året, säger Michael Wigge, vd på Vinge.
Tillväxten i branschen har varit fenomenal under de senare åren. Det beror på att advokatfirmorna mycket medvetet specialiserat sig inom bland annat områden som börs- och finansjuridik. Därmed har de kapat åt sig maffiga uppdrag i takt med att stora företagsaffärer har genomförts under perioden då börsen bara gick uppåt. Samtidigt har de förvandlats från traditionella advokatfirmor till moderna tjänsteföretag och byggt upp en fungerande administrativ verksamhet för att stötta juristerna, som därmed kunnat fokusera på att få in och utföra de stora inkomstbringande uppdragen.
Räknar med konkurrens
Jan Kansmark räknar med skärpt konkurrens inom branschen under de närmaste åren. Han tror att allt fler firmor kommer att försöka ta sig in i det toppskikt, division ett, där Mannheimer Swartling, Vinge och Linklaters befinner sig.
– De vill åt de riktigt stora uppdragen och så anses det ju mer prestigefullt att ha de stora kunderna, säger Jan Kansmark. Han räknar dessutom med att toppadvokaterna kommer att känna av en ökad konkurrens från utländska advokatfirmor som försöker slå sig in på den svenska marknaden.
Den största konkurrensen mot Vinge och Mannheimer Swartling kommer sannolikt från brittiska Linklaters, som etablerade sig i Sverige genom att gå samman med Lagerlöf i september förra året. Detta innebär att Lagerlöf numera ingår i en koncern med mer än 2 000 jurister och 28 kontor i 16 länder.
Efter en rad avhopp under senare år håller firman nu på att hämta sig och har som ambition att växa, men vill dock inte bli lika stor som Vinge och Mannheimer Swartling. Vd Rolf Johansson tycker det är bra att firman numera ingår i ett stort internationellt nätverk.
– Vi syns i dag i större utsträckning i de internationella sammanhangen. Vi anpassar oss till ett internationellt sätt att hantera uppdrag och har blivit duktigare på att arbeta med större projekt. Vi är mycket bättre än kollegorna på att hantera legala frågor över gränserna, säger han och understryker att Linklaters Lagerlöf redan har kapat åt sig marknadsandelar.
Vinge och Mannheimer Swartling är medvetna om att det stora nätverk av kontor som Linklaters har kommer att generera nya uppdrag till den svenska verksamheten.
– De kommer naturligtvis att få uppdrag på grund av sitt nätverk, men samtidigt kommer de att få tacka nej till andra uppdrag eftersom de lätt hamnar i jävssituationer på grund av firmans stora storlek, säger Michael Wigge.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.