Svolders VD: Mycket stor osäkerhet för framtiden

Investmentbolaget Svolder har under fredagsmorgonen släppt sin Q2-rapport vars mest intressanta del brukar vara VD Ulf Hedlundhs kommentarer om aktiemarknaden och omvärlden.
Svolders VD Ulf Hedlundh.
Svolders avgående VD Ulf Hedlundh. Foto: Svolder
Denna gång är fokus på Ukrainakriget vilken Hedlundh menar har medfört en allt större oro och osäkerhet kring framtiden. ”Erfarenheter saknas hur allt detta kommer att påverka västvärldens ekonomier, infrastruktur, energiförsörjning, världshandel, försvarsuppbyggnad, krigsrisker med mera. Ryssland och dess president har mycket av avgörandet i sina händer. I oroliga tider tenderar dock alltid riskpremier och avkastningskrav att gå upp”, skriver Hedlundh.

Svolder-chefen kommenterar också det förändrade investerarperspektivet, där euforin kring tillväxt och förhoppningsbolag byts ut mot intresse för etablerade bolag med stigande vinster, tillväxt, utdelningsförmåga och sunda finanser.

”Mycket av detta har också kommit att prägla den aktuella rapportperiodens kursrörelser. De tidigare långvariga kursuppgångarna i de lönsamma tillväxtbolagen Troax och Garo förändrades till dramatiska kurstapp. Däremot uppvisade aktier i bolag som New Wave, FM Mattsson och Wästbygg en betydligt mindre svag kursutveckling”, säger Hedlundh.

Svolder har som uttalad strategi att vara i det närmaste fullinvesterade i aktier, vilket över längre tidsperioder har varit framgångsrikt.

”Vi har ändå under slutet av den aktuella rapportperioden ökat likviditeten något genom att sälja aktier med högre börsvärden än vad vi långsiktigt ska investera i, dvs. försäljning av aktier med börsvärden över 20 miljarder SEK såsom Saab och Nolato. Vi bedömer vidare att vi under utdelningssäsongen kommer tillföras mer än 100 MSEK från Svolders portföljbolag.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco