SVT: SEB och Swedbank möjliggjorde misstänkt bedrägerinätverk

Swedbank och SEB möjliggjorde för ett bolagsnätverk i Lettland som slussat mångmiljonbelopp till kryptovalutaföretag, brevlådebolag och maltesiska finansinstitut, skriver SVT.
SVT: SEB och Swedbank möjliggjorde misstänkt bedrägerinätverk - seb-swedbank-900
Foto: Anders Wiklund/TT, Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

SEB och Swedbank agerade som huvudkonton åt den lettiska låneplattformen Envestio som investerade i kryptovalutaföretag. Upp till 300 miljoner kronor slussades till dessa bolag via bankerna. Kruxet är bara den att dessa bolag inte verkar ha existerat vilket gjort att över två tusen europeiska investerare och småsparare troligen förlorat allt de satsat, enligt SVT Nyheter.

Ett exempel anges med en kryptovalutafarm i Riga som fick närmare fyra miljoner kronor av olika sparare. Enligt SVT existerar bara en gammal fabrik från sovjettiden på den adress där kryptovalutabolaget är registrerat.

SVT har även påträffat icke existerande bolag i Tjeckien och Polen och så kallade målvakter som företrätt många företag och med tidigare kopplingar till misstänkt penningtvätt.

Swedbank har i en kommentar sagt att man förstår att det pågår en polisutredning medan SEB har sagt sig känna till Envestio och att de samarbetar med myndigheterna i Baltikum för att stoppa bedrägerierna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.