Swedbank spår kraftig räntesänkning

Swedbank räknar med ytterligare penningpolitiska lättnader från Riksbanken under våren, företrädesvis vid aprilmötet i nästnästa vecka. Reporäntan förutses sänkas från -0,25 till -0,50 procent samtidigt som ett nytt utvidgat köppaket på 50 miljarder kronor aviseras. Det skriver Swedbank i ett marknadsbrev under fredagen.

Affärsbanken pekar på en intervju där ordföranden Stefan Ingves nyligen sade att skeendena i eurozonen påverkar Sverige och kronans växelkurs.

“Vi vill inte att vår valuta stärks för mycket och trycker ned importpriserna”, argumenterade riksbankschefen, som ansåg att ECB bedriver en extremt expansiv penningpolitik. Dessutom kom KPI för mars också in lägre än väntat, och “även om det till en del kan förklaras av engångsfaktorer så var det den första nedsidesöverraskningen på länge och sätter fingret på hur svårt det är att få upp inflationen”, skriver Swedbank.

Vidare går det nuvarande obligationsköpsprogrammet ut om några veckor, och “om Riksbanken nu upphör med vidare köp är risken överhängande att den svenska räntekurvan stiger kraftigt i förhållande till den europeiska och därmed också ger en kraftig kronförstärkning”, resonerar affärsbanken.

Kontentan är enligt Swedbank att Riksbanken sannolikt sänker reporäntan med 25 punkter till -0,50 procent vid aprilmötet, samt aviserar nya obligationsköp om 50 miljarder kronor, där även andra papper såsom kommuner och bostäder väntas ingå.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.