Swedencare gör sitt största förvärv hittills – gör riktad emission

Djurhälsobolaget Swedencare förvärvar det amerikanska Vetio. Affären är den största hittills för bolaget. Köpeskillingen är cirka 1,5 miljarder kronor och bolaget genomför en riktad emission för att delfinansiera affären.
Swedencare gör sitt största förvärv hittills – gör riktad emission - swedencare1
Swedencare förvärvade nyligen det amerikanska bolaget Vetio med verksamhet inom kontraktsutveckling och tillverkning av kosttillskott samt läkemedel till husdjursmarknaden.
Vetio är en aktör inom Contract Development Manufacturing Organization (CDMO) med verksamhet inom kontrakts-utveckling och tillverkning av kosttillskott och dermatologiska produkter samt läkemedel till husdjursmarknaden.

Vetio omsatte under förra året 32,3 miljoner dollar och redovisade ett justerat ebitda-resultat om 6,5 miljoner dollar. På rullande tolv månader fram till maj 2021 var omsättningen 37,9 miljoner dollar och det justerade ebitda-resultatet 8,6 miljoner. Köpeskillingen är cirka 1 543 miljoner kronor. Likvidbetalningen är 1 524 miljoner kronor. Köpeskillingen är 21 gånger det justerade ebitda-resultatet.

”Genom förvärvet av Vetio, vårt i särklass största hittills, tar vi ett stort steg mot målet att bli en ledande global djurhälsokoncern inom kosttillskott och dermatologiska premiumprodukter till husdjur och sällskapshästar. Genom förvärvet ökar vi andelen egenproducerade produkter både för egen försäljning och till våra nuvarande samarbetspartners inom white label samtidigt som vi förstärker vår utvecklingsverksamhet och får en portfölj av egenutvecklade insatsvaror som smakförbättrare och teknisk kompetens kring exempelvis soft chew, den kanske snabbast växande produktkategorin. Tillsammans med Vetio skapar vi ett starkare och bredare kunderbjudande samtidigt som vi växlar upp närvaron i Nordamerika ytterligare och får en affärsrelation med ett stort antal nya intressanta kunder. Vetio har vuxit snabbt och accelererar nu i höst ytterligare när bolaget inviger sin stora utbyggnad av produktionsanläggningen i Florida”. säger Swedencares vd Håkan Lagerberg i en kommentar.

Swedencare genomför också för att finansiera förvärvet en riktad nyemission om 1 150 miljoner kronor. Teckningskursen blev 96,20 kronor. Gårdagens stängningskurs var 101,20 kronor. Nyemissionen tecknades till hälften av det tyska börsnoterade bolaget Symrise. Resterande aktier tecknades av en svensk finansiell investerare.

”Jag ser fram emot att fortsätta bygga vidare med två nya och erfarna ägare. Det är vår målsättning att bli det ledande bolaget inom husdjurshälsa med fokus på kosttillskott och dermatologiprodukter till Hund, Katt och Häst. Båda våra nya ägare har tydligt markerat att de vill bidra aktivt till vår fortsatta utveckling och tillväxt och jag är övertygad om att båda kommer att bidra med know-how och nätverk som vi får stor nytta av och som accelererar vår tillväxt. Med Symrise AG som strategisk ägare öppnas helt nya möjligheter för oss att snabbt accelerera vårt affärserbjudande inom framför allt fodersamarbeten samtidigt som den finansiella investeraren ger oss access till ett globalt nätverk och kompetens inom M&A och affärsutveckling”, säger Håkan Lagerberg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets