Swedish Match i täten på börsen

Stockholmsbörsen avancerade under förmiddagen på tisdagen. Starten på rapportsäsongen står för dörren och den kommer att ske mot bakgrund av den senaste tidens flera signaler om försämrad konjunktur.

Några minuter efter klockan 10.30 hade OMXS30-index stigit 0,7 procent till 1.663. Aktier för 3,5 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Indexuppgången anfördes av Swedish Match och H&M som båda steg med något under 2 procent. Hexagon gick mot strömmen med en nedgång på 2 procent.

Forskningsbolaget Oasmia presenterade ett förslag om en företrädesemission på cirka 400 miljoner kronor. Likviden ska huvudsakligen finansiera en kommersialiseringen av Apealea samt affärsmöjligheter kring läkemedelsplattformen XR17. Aktien föll med runt 15 procent.

På samma tema planerar Saltx Technology en garanterad nyemission på 81 miljoner kronor. Aktien straffades med en nedgång på 28 procent.

Christer Gardells aktivistfond Cevian kan enligt Dagens Industri komma att flagga upp för ett ökat innehav i storbanken Nordea. Aktien stärktes 0,5 procent.

Den tyska stålgrossisten Klöckner, som är en konkurrent till BE Group, har vinstvarnat för helåret 2019. BE Group sändes ned 0,7 procent.

Clas Ohlson redovisar en total försäljningsuppgång på 1 procent i september. I jämförbara enheter i lokal valuta steg försäljningen med 2 procent. Clas Ohlson var upp 2,4 procent.

Lundin Gold steg över 2 procent. Den blivande guldproducenten ser en normalisering av verksamheten i Ecuador. Lundin Gold meddelade på söndagen att oroligheterna i landet hade börjat påverka guldprojektet Fruta del Norte.

Duni har fått en uppgraderad rekommendation till köp från behåll av Handelsbanken. Riktkursen höjdes samtidigt till 135 kronor från tidigare 130 kronor. Aktien höjdes knappt 7 procent.

Net Ent förbättrades nästan 8 procent. DNB Markets har höjt sin rekommendation för aktien till köp från behåll.

SJ:s avgående vd Crister Fritzon har utsetts till ny vd för Net Insight. Tillträdet kommer att äga rum under det första halvåret 2020. Aktien klättrade upp 0,6 procent.

Dagens Industri rekommenderar att sälja Lundbergsföretagen efter att bolaget vänt en substansrabatt till en premie. Aktien vek ned 0,1 procent.

Pledpharma sågs upp 14 procent. Pareto Securites har inlett bevakning av forskningsbolaget med en köprekommendation och en riktkurs på 58 kronor. Det motsvarar en kurspotential på runt 200 procent.

Från USA börjar rapporterna redan strömma in. Flera storbolag inom finanssektorn kommer att släppa sina siffror för det tredje kvartalet på tisdagen, däribland JP Morgan, Goldman Sachs, Wells Fargo och Citigroup. Bland de rapporterande bolagen finns även Johnson & Johnson.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.