Swedish Match ned på snusstudie

Kurserna på Stockholmsbörsen fortsatte upp för sjunde dagen i rad. Sjunkande oljepriser och flera uppköpsbud var några positiva bakomliggande faktorer. SAX-index var klockan 14.00 upp med 0,4 procent till 227 medan OMXS30 steg med 0,5 procent till 746.

Omsättningen uppgick till 6,4 miljarder kronor.

”Stämningen är fortsatt lugn och harmonisk. Omsättningen är ganska måttlig ändå. Det är klart att vi börjar närma oss någon form av topp där vi ska kunna få en rekyl. Frågan är bara när och hur djup den blir. Det bör ändå inte betyda slutet för upptrenden. Lyfter vi blicken över årsskiftet vankas det fina direktavkastningar och återköp som tickar på”, säger en institutionsmäklare till Nyhetsbyrån Ticker.

Telekomleverantören Ericsson fortsatte upp 30 öre till 22,80 kronor i spåren av förra veckans kapitalmarknadsdagar i San Diego.

Investmentbolaget Investor steg 75 öre till 85,50 kronor. Claes Dahlbäck önskar lämna styrelsen. Jacob Wallenberg föreslås bli ny ordförande.

Börsföretaget OMX lägger ett bud på Köpenhamnsbörsen. Även Oslobörsen och Islandsbörsen erbjuds ansluta sig. Aktien ökade 1,50 kronor till 89,75.

Stålföretaget SSAB handlades upp 2 kronor till 156,50. Den franska kollegan Arcelor kom med en stark delårsrapport på måndagen.

Banken SEB sänktes 1,50 kronor till 122,50. Jacob Wallenberg träder tillbaka som styrelseordförande för SEB vid stämman 2005. Marcus Wallenberg föreslås som ny ordförande.

Kullagerjätten SKF:s VD Tom Johnstone är missnöjd med kursutvecklingen. Det säger han i en intervju med Dagens Nyheter. Aktien avancerade 3,50 kronor till 296,50.

Tobaksbolaget Swedish Match sjönk 1,50 kronor till 78,50. Världshälsoorganisationen, WHO, hävdar i en färsk rapport att snus ökar risken för cancer i munnen och bukspottskörteln.

Verkstadskoncernen Finnveden börsstoppades inför dagens handel.

”Det är troligt med någon form av bud. Antingen på hela bolaget eller bara på Bufab. Det är väl något positivt i alla fall”, säger institutionsmäklaren.

Gruvkoncernen Boliden backade 1,70 kronor till 25,70. Det är dags att lämna aktien. Lägre dollar slår mot bolaget, skriver Dagens Industri.

Spelutvecklingsbolaget Digital Illusions rusade 10,25 kronor till 60,75. Electronics Arts lade ett uppköpsbud värt 61 kronor per aktie.

Värmepumpföretaget Nibe nästan fördubblade vinsten till 224 miljoner kronor under årets nio första månader. Bolaget bedömer att årets resultat och omsättning kommer att överskrida fjolårets nivåer med god marginal. Aktien förbättrades 7,50 kronor till 157,50.

Teleoperatören Millicom justerades upp 2 kronor till 156. Investmentbanken UBS har höjt rekommendationen till köp från neutral.

IT-bolaget JLT Mobile Computers kombinerar tillväxt med god lönsamhet. Ett klockrent köp, anser Börsveckan. Aktien kilade iväg 45 öre till 3,60 kronor.

Gruvkoncernen Lundin Mining säljer allt silver i zinkgruvan på termin till kanadensiska Silver Wheaton. Avtalet är värt totalt 1,9 miljarder kronor under 25 år. Aktien justerades upp 9 kronor till 63.

Spelbolaget Unibet förbättrades 4 kronor till 266. Veckans Affärer rekommenderar köp.

Gruvkoncernen Lappland Goldminers kända och indikerade mineraltillgångar i Fäboliden har mer än fördubblats till 60,1 ton guld efter en analys av pågående kärnborrning. Bolaget ska nu utreda förutsättningarna för en storskalig underjordsbrytning. Aktien rusade 6,90 kronor till 38,60.

Nyhetsbyrån Ticker

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets