Systemair lyfter efter rapport

Stockholmsbörsen inledde tisdagens handel med en uppgång. I topp, både i Sverige och internationellt, låg råvarubolagen sedan Kina flaggat för nya stimulansåtgärder. H&M var bland de svagaste av storbolagen efter en svår inledning på året för den brittiska klädförsäljaren Ted Baker.

Vid 9.45-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,9 procent till 1.588. Aktier för 1,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Råvarusektorn låg högst upp det breda europeiska börsindexet Stoxx 600 och i Stockholm var gruvbolaget Boliden starkast lysande stjärna med en uppgång på 2 procent. Även ståltillverkaren SSAB hade en stark morgon. Utanför indexet lyfte gruvbolagen Lundin Mining och Semafo båda omkring 2 procent.

I London lyfte de stora gruvbolagen över 2 procent och i Paris var ståljätten Arcelor Mittal upp 4 procent.

I Kina steg börserna på bred front efter nyheter om att den politiska ledningen kommer att lätta på restriktionerna för hur lokala myndigheter kan spendera medel som tagits in genom speciella obligationsförsäljningar, ett sätt att motverka en ekonomisk avmattning. På råvarumarknaderna steg basmetaller som koppar och zink drygt 1 procent.

Uppåt var det även för konjunkturkänsliga svenska verkstadsbolag som Volvo, Atlas Copco och Sandvik, som alla steg 1,5-2 procent.

Nära botten av OMXS30 låg H&M, som i likhet med konkurrenten Inditex handlades strax under nollstrecket. Det brittiska modebolaget Ted Baker har haft en “extremt tuff” situation ur försäljningsperspektiv under inledningen av 2019, enligt bolagets lägesuppdatering. Även Svensk Handel Stils klädförsäljningsindex för maj utgjorde dåliga nyheter, med en nedgång av försäljningen i Sverige på 10,5 procent i maj.

Bättre gick det för ventilationsbolaget Systemair, vars resultat och försäljningsutveckling för räkenskapsårets fjärde kvartal slog marknadens förväntningar. Aktien steg nästan 13 procent.

På minussidan noterades ICA, vars försäljning ökade med måttliga 0,2 procent i maj – trots en positiv kalendereffekt om 1,6 procent. ICA-aktien tappade 1,7 procent.

Ännu mer, drygt 6 procent, förlorade blodanalysbolaget Cellavision sedan Carnegie tagit upp bevakning med rekommendationen sälj.

På minus noterades även tv-bolaget Nent, sedan MTG:s vd Jørgen Madsen Lindemann har under maj sålt nästan alla sina aktier i bolaget. Nent är en avknoppning från just MTG. Aktien backade 0,8 procent.

Myfc rasade 13 procent sedan bolagets strategiska översyn utmynnat i beslutet att renodla verksamheten mot försäljning av teknik och utvecklingsprojekt. Utveckling och försäljning av egna konsumentprodukter kommer därmed att avslutas, uppgav bolaget på morgonen.

Det First North-listade lojalitetsbolaget Awardit adderade 3,5 procent efter att ha aviserat förvärv Retain 24, som sysslar med digitala presentkort.

På makrofronten väntas bland annat amerikansk PPI för maj klockan 14.30 samt veckodata för detaljhandeln klockan 14.55.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här