Tillväxt, trots allt
När Affärsvärlden för nästan exakt ett år sedan tog pulsen på aktiehandeln över internet var optimismen fortfarande på topp. Nätmäklarna växte så det knakade under första halvåret år 2000 och prognoserna talade om fördubblade volymer. I dag är bilden en annan och framtidsbedömningarna betydligt nyktrare. Börsfrossan skrämde bort småspararna som är nätmäklarnas naturliga kundunderlag.
Börsutvecklingen har alltså givit branschen en tankeställare. Såväl handelsvolymerna och storleken på affärerna som kundtillväxten och kundernas tillgångar har minskat. Eftersom branschen är volymkänslig har lönsamhetsproblemen blivit påtagliga. Expansionsplanerna har fått läggas på is. Utvecklingen har tvingat fram strukturella förändringar, som i Sverige började ta fart på allvar under sensommaren i fjol och som sedan dess har accelererat.
Ett tydligt tecken på omvärderingen är att värdet på nätmäklarna smält samman. Det blev tydligt då HQ.SE Aktiespar härom veckan aviserade köpet av Avanza. Sedan vändningen i fjol har luften gått ur IT-bubblan vad aktiemarknaden beträffar och det har även dragit med sig nätmäklarna. I fjol rasade exempelvis börskursen för Teletrade med 85 procent.
Som mest kommer HQ.SE Aktiespars förvärv av Avanza att motsvara ett pris på drygt 3.000 kronor per kund. Det är mindre än hälften av vad HQ.SE betalade för Aktiespar i september i fjol och inte fullt 20 procent av vad Teletrade betalade för Aktiedirekt vid samma tidpunkt. Allt förbleknar dock i jämförelse med vad tyska Direkt-Anlage-Bank (DAB) betalade för franska Self Trade (där SEB var delägare). Här handlade det initialt om svindlande 220.000 kronor per kund (!), ett pris som dock snabbt krympte ihop eftersom köpet betalades med DAB-aktier.
Bara tre kvar
Fusionsvågen har medfört att den svenska nätmäklarmarknaden på mindre än ett år har gått från en situation med överetablering till en struktur som flera branschföreträdare sagt vara naturligt för en marknad av Sveriges storlek. I den processen har sju renodlade nätmäklare minskat till tre, nämligen de helsvenska HQ.SE Aktiespar/Avanza och Teletrade/Nettrade samt amerikanska Etrade.
Bortsett från Etrade blir de kvarvarande renodlade nätmäklarna väsentligt större än tidigare. HQ.SE/Avanza räknar med 77.000 aktiva kunder medan Nordnet/ Teletrade väntas landa på 65.000. Det kan jämföras med att en större nätmäklare för ett år sedan på sin höjd hade 30.000 kunder. Det är en väsentlig skillnad när det gäller att bygga en lönsam verksamhet.
Öka kvaliteten
Det kan behövas eftersom branschen står inför stora utmaningar. Avanzas ledning har sagt att det stora slaget om nätspararna står under de kommande ett till två åren. Det finns en rad utmaningar för nätmäklarna, förutom att kundtillströmningen avtagit.
En sådant är att öka kvaliteten i existerande depåer. Många som öppnat depåer har inte kommit igång med sina affärer och här finns en tillväxtpotential som firmorna kommer att vara angelägna att realisera. En annan utmaning blir att fånga upp nästa våg av kunder, som förmodligen har andra behov och annat beteendemönster än den första vågen av entusiaster. Samtidigt finns risken att produktutvecklingen kommer i kläm om lönsamheten saknas.
Behålla greppet
Om det stannar vid de strukturaffärer som redan genomförts eller aviserats är svårt att veta. Det kan inte uteslutas att det sker fler affärer, men inte nödvändigtvis enbart mellan renodlade mäklare. Även affärer med banker och andra finansföretag anses tänkbara i ett andra steg. I Tyskland har en sådan affär redan genomförts då sparkassorna köpte en mindre nätmäklare. En tolkning av den affären är att sparkassorna inte vill släppa sitt starka grepp om det tyska hushållssparandet då sparbeteendet förändras.
Klart är att de svenska mäklarna trots allt fortfarande är små internationellt sett, men riktigt små är de egentligen enbart om man jämför dem med de allra största kontinentala mäklarna. HQ.SE/Avanza väntas exempelvis bli nummer tolv i Europa.
I Europa är det endast de tyska mäklarna som är riktigt stora. De största har mellan 500.000 och 600.000 kunder, vilket är mer än hela den svenska marknaden. Ledartrion – Comdirect, Consors och DAB Self Trade – bedöms av investmentbanken Schroder Salomon Smith Barney (SSSB) sitta på tillsammans ungefär en tredjedel av den europeiska marknaden mätt i antal depåer.
Men även de stora tyska mäklarna ter sig dvärglika i jämförelse med de amerikanska, som arbetar på en betydligt mognare hemmamarknad. Charles Schwab har över fyra miljoner depåer enbart på nätet och totalt över sju miljoner depåer. TD Waterhouse, en annan nordamerikansk mäklarfirma, är ungefär hälften så stor som Charles Schwab, men ändå väsentligt mycket större än européerna.
Långsam takt
Hittills har dock de nordamerikanska mäklarna inte lyckats utmana européerna särskilt väl. Ett skäl kan vara att de i första hand inriktat sig på Storbritannien, förmodligen av språkskäl. Just här går utvecklingen ganska långsamt, vilket bland annat anses bero på förekomsten av en hård beskattning av aktieaffärer. Charles Schwab har för övrigt skjutit upp en planerad etablering i Tyskland.
De stora paneuropeiska nätmäklarna, som det talats en del om, låter vänta på sig. Några av de större finns visserligen etablerade i fem, sex länder, men utvecklingen verkar ha kommit av sig när börsfrossan grep omkring sig.
Storbritannien och Sverige är de länder i Europa där aktiesparandet är mest utbrett och som därför borde ha bäst marknadsförutsättningar för nätmäkleri. Men Sverige ligger långt före Storbritannien när det gäller aktiehandel på nätet – det gäller både i absoluta och i synnerhet i relativa tal
Sverige etta
I absoluta tal – mätt som antalet depåer – är det Tyskland som är etta i Europa. Sverige är på väg att passeras av Frankrike och halka ned på tredje plats, vilket med tanke på folkmängden ändå är en anmärkningsvärt framskjuten placering. I relativa tal – andel av den vuxna befolkningen som gör aktieaffärer på nätet – ligger Sverige etta i Europa, enligt SSSB, som tror att Sverige kommer att behålla förstaplatsen de närmaste åren.
Prognoserna har justerats ned en hel del till följd av den negativa börsutvecklingen. Investmentbanken JP Morgan räknade ursprungligen med att det skulle finnas en halv miljon depåer i Sverige vid senaste årsskiftet, men skrev under hösten ned prognosen till 400.000.
För 2001 justerades prognosen ned från en miljon till 700.000, medan konkurrenten SSSB i mars gick ut med en prognos som ligger något lägre.
Men alla tror inte riktigt att bedömningarna är realistiska. Avanzas informationschef Claes Hemberg talar istället om 500.000, det vill säga halva den ursprungliga prognosen från JP Morgan, som en rimlig bedömning. Om det är riktigt betyder det att marknaden trots allt fortsätter att växa.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.