Tiondelar från årshögsta

Börsen rusar på torsdagen och var vid middagstid cirka 3 procent upp. Det betyder att börsen bara är tiondelar från att överträffa årshögstanoteringen från 7 januari.

Med torsdagens börsuppgång på cirka 3 procent vid lunchtid är börsen upp ungefär 4 procent sedan årsskiftet. Det betyder att kurserna, mätt som OMXS 30, bara är tiondelar från stängningskursen den 7 januari i år, årets hittills högsta notering.

Ska Stockholmsbörsen överträffa också den högsta intra day-dagsnoteringen från 7 januari krävs ett lyft på cirka 1 procent.

Stockholmsbörsen hade vid lunchtid på torsdagen utökat sin uppgång efter förstärkt optimism kring den globala ekonomin och finanssystemet. Uppgången var dock något sämre än på de ledande europeiska indexen och dämpades av att indextunga aktier som Teliasonera och Volvo handlades exklusive rätt till utdelning.

“Det har varit uttalanden från USA där Timothy Geithner är lite mer optimistisk och så kom det positiva tecken i makrostatistik och i den amerikanska bilindustrin i går och det fortsätter driva på. Förra veckan var positiv fram till i slutet och mars var en positiv månad så det är möjligt att det vi sett bara är vinsthemtagningar och att investerarna nu fortsätter med sin relativt optimistiska syn”, säger Henrik Degrér, portföljförvaltare på Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Strax efter klockan 12 var OMXS30 2,8 procent högre till noteringen 698,2. Omsättningen uppgick till 7,5 miljarder kronor. FTSE 100 var vid samma tidpunkt 3,5 procent upp och DAX ökade 4,7 procent.

Generellt var det mer konjunkturkänsliga aktier som steg i Europahandeln på allmän optimism om att det värsta av den globala recessionen kan vara över. På Stockholmsbörsen var utvecklingen liknande. SKF B steg 9,9 procent till 77:75 kronor, Atlas Copco A var 7,0 procent högre till 68:50 kronor och Sandvik klättrade 6,6 procent till 50:75 kronor.

Autoliv handlades upp 11 procent till 170:50 kronor med stöd av att siffror över bilförsäljningen i USA för mars som kom på onsdagskvällen visat på en återhämtning från 27-årslägsta i februari. Försäljningen föll även mindre än väntat i årstakt.

Electrolux B lyfte 8,2 procent till 69:50 kronor med stöd av att Citigroup höjt rekommendationen för aktien till köp, från tidigare behåll med riktkurs 80 kronor från 72 kronor.

I banksektorn avancerade SEB A 6,4 procent till 29:90 kronor. Den slutliga sammanräkningen av utfallet i SEB:s nyemission visade att 98,6 procent av nyemissionen har tecknats med stöd av företrädesrätt. Swedbank A ökade 4,2 procent till 29:50 kronor och Nordea var 4,5 procent upp till 48:50 kronor.

USA:s finansminister Timothy Geithner sade i London på onsdagen att det finns “uppmuntrande tecken” på att de finansiella marknaderna återhämtar sig. Finansministern uttryckte även förtroende för de åtgärder som globala beslutsfattare vidtagit mot krisen.

Volvo B steg 2,6 procent eller 1:20 kronor till 46:90 kronor, trots att aktien handlades exklusive rätt till utdelningen om 2 kronor per aktie. På stämman under onsdagen framkom att Volvo Lastvagnar noterat tecken som kan leda till förbättringar i orderingången, men bolaget betonar att det är för tidigt att dra några slutsatser. Det framkom också att Renault inte har några planer på att sälja sina aktier i det svenska fordonsbolaget.

Teliasonera var 5,6 procent eller 2:30 kronor ned till 38:90 kronor, men handlades exklusive rätt till utdelningen om 1:80 kronor. Morgan Stanley har återupptagit bevakning av Teliasonera och satt rekommendationen undervikt på aktien med riktkurs 41 kronor.

Morgan Stanley ser en risk för att Teliasoneras skuldsättning är högre än vad aktiemarknaden prisar in i aktiekursen, med tanke på bolagets betydande finansiella åtaganden avseende pensioner, omstrukturering, skatter och åtaganden utanför balansräkningen.

ABB gick något sämre än både marknaden och sektorn i övrigt genom att stiga 1,2 procent till 117:50 kronor. I samband med en order värd 490 miljoner dollar inom olje- och gasprojektet El Merk i Algeriet underströk ABB att de flesta av bolagets marknader fortsatt är utmanande och att basorderflödet minskar, speciellt jämfört med motsvarande period året innan.

Av nyheter från Europa som påverkade sentimentet fanns att huspriserna i Storbritannien steg med 0,9 procent i mars jämfört med månaden före, den första ökningen sedan 2007. Analytikerna hade väntat sig att en prisnedgång med 1,5 procent.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.