Tre storbanker anslutna till Företagsakuten

Tre storbanker – Nordea, SEB och Swedbank – har valt att ansluta sig till den så kallade Företagsakuten, visar en förteckning från Riksgälden. Anslutningen innebär att företag kan ansöka om lån med statliga garantier från bankerna.

Möjlighet för banker och andra långivare att ansöka om att gå med i Företagsakuten, som öppnar dörren för statliga garantier till lån riktade till krisdrabbade företag, öppnades i slutet av förra veckan.

Förutom de tre storbankerna har ett dussin sparbanker anslutit sig, men inte storbanken Handelsbanken, som är en stor aktör på lån till just små och medelstora företag.

Företagsakuten är en omstridd statlig stödåtgärd i coronakrisen, som enligt kritiker från näringslivet är för krångligt och förenat med för hårda villkor.

Alla företag utanför finanssektorn med säte och sin huvudsakliga verksamhet i Sverige – allt från enskilda firmor till börsbolag – får ansöka om de garanterade lånen, där Riksgälden går in och tar 70 procent av risken medan den utlånande banken står för resterande 30 procent.

Akuten kommer enligt nuvarande plan att erbjuda treåriga garantier under tre månader: april–juni. Och de ges bara om lånen som garanteras går till företag som drabbats av coronakrisen, men som i övrigt kan beskrivas som livskraftiga.

Enligt Malin Hasselblad Wennström, pressansvarig på Riksgälden, har totalt 61 banker och kreditinstitut ansökt om att gå med i Företagsakuten. Och för de anslutna bankerna uppgår den samlade ramen av garanterade lån till 31 miljarder kronor.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.