Trygga aktier lyfter årsboksportföljerna

Nästan halvvägs in på året är det dags att ta en titt på årsboks­portföljerna. Vilken går bäst? Vad är vi mest nöjda med? Och vad har gått snett?

Vana läsare av Affärsvärlden vet att tidningen ända sedan 1970-talet har haft ”årsboksportföljer” i sista utgåvan av tidningen varje år. Dessa ska inte förväxlas med den korta portföljen som uppdateras varje vecka, medan årsbokslutsportföljerna är oförändrade hela året.

Så här i mitten av maj brukar det vara dags att kolla läget. Hur går det? Och vad tror vi om utvecklingen för aktierna de kommande månaderna?

Svaret på den första frågan är bra. En avkastning på 17 procent, inklusive återinvesterade utdelningar, är knappast något att skämmas över. Det är ett par procentenheter bättre än index, men i nivå med det om man tar hänsyn till utdelningarna.
Än en gång, vilket är lika förvånande varje år, är det lågriskportföljen som går bäst och den med högriskaktier som går sämst. Såväl låg- som medelriskportföljen har gått kraftigt bättre än index, men den svaga utvecklingen i högriskportföljen drar ner snittet.

Lågriskportföljen – Upp 24 procent

Bland våra fem lågriskaktier är den största överraskningen Gustaf Douglas investmentbolag Latour, som stigit med hela 49 procent. Uppgångarna i portföljinnehaven Assa Abloy och Securitas är långt ifrån hela förklaringen. Snarare ligger en omvärdering av den onoterade portföljen bakom en stor del av uppgången liksom det faktum att rabatten minskat. Med tanke på att det ser ljust i nästan hela portföljen borde aktien kunna ticka vidare uppåt, även om det mesta av uppgången förmodligen är över.

Stark är också Nordea som har gett en avkastning på över 20 procent och fortfarande framstår som den bästa bankaktien på Stockholmbörsen. SCA:s uppgång på över 20 procent är värd att notera med tanke på att aktien varit med i alla portföljerna de senaste åren och ofta gjort oss besvikna. Om besparingarna fortsätter att slå igenom i resultatet borde aktien kunna stiga med 10-15 procent till utan att vara dyr. Samma situation gäller för Scania. Trots kursuppgången är aktien lågt värderad.
Sämsta aktien är något överraskande Hennes & Mauritz som inte lyckats pres­tera mer än 9 procent i uppgång, trots att hela klädsektorn är inne i en ovanlig hausse. En svag vår, som bottnar i den förlängda vintern, i Europa har satt sina spår, men innan året är slut borde aktien ha passerat 300 kronor. Totalt har lågriskportföljen stigit med 24 procent.

Medelriskportföljen – Upp 22 procent

Denna portfölj har utvecklats till något av en ”strukturaffärernas” portfölj. Största bidraget kommer från Gambro vars uppgång på 36 procent blivit möjlig genom budet från Investor (+13 procent). Ännu är inte affären hemma , men det ska mycket till för att Investor ska dra tillbaka budet, varför man redan nu kan glädja sig åt kursuppgången. Möjligtvis kan det bli litet till om Investor tvingas höja budet. En strukturell förändring sker i Electrolux nu när bolaget snart delar ut Husqvarna och redan är uppgången över 15 procent.

I Securitas, som också ska delas, har uppgången blivit över 20 procent. Där tror vi att den fortsatta potentialen är mycket stor och ser med spänning fram emot höstens styckning i fyra delar.

Även SEB har lyckats väl med en avkastning på över 20 procent. Aktien är det enda innehavet i portföljen som inte är inne i någon strukturell förändring av betydelse, men än är inte året slut. Oavsett vad som sker är nedsidan begränsad i aktien, tack vare en hög utdelning och lågt p/e-tal.

Knappt 22 procent har medelportföljen presterat.

Högriskportföljen – Upp 6 procent

Tyvärr har den tredje portföljen inte alls lyckats väl så här långt utan klarar bara en kursuppgång på 6 procent.

Aspiro och Ericsson är de stora besvikelserna och båda aktierna står faktiskt på minus.

Aspiro, som bland annat fyller mobilerna med spännande innehåll, har inte kommit med många roliga nyheter i år och intresset för aktien verkar svagt. Nytillkomna läsare har här en möjlighet att komma in billigt i aktien. Helt otippat är det inte att aktien blir portföljens andra uppköpsbolag, eftersom huvudägaren Schibsted sitter på majoriteten av aktierna och när som helst kan slå till. Ericsson var i ett par veckor upp runt 30-kronorsnivån, men den senaste rapporten satte punkt för aktieuppgången, nu är kursen cirka 26 kronor. Vi har lite svårt att förstå marknadens njugga inställning till aktien och tror att den kommer igen. För mer utförlig analys av bolaget, se sid 56.

Bäst bland högriskaktierna är it-konsulten Addnode. Bolaget är fortfarande ganska okänt, trots att det äger flera finansiella system och för närvarande är inne i en mycket stark trend. Omsättningen ökar, bolaget gör hela tiden små förvärv och dessutom finns det en stor nettokassa, vilket innebär att värderingen av rörelsen är väldigt låg. Här borde det finnas betydligt mer att ge.

Det gäller också för lilla Novotek, som dock borde använda sin stora kassa till att hitta på något offensivt. Eller ge tillbaka pengarna till ägarna.

Tele 2 har haft ett skakigt år och kursen har pendlat en hel del, men vi är fortfarande övertygade om att något slags affär blir av innan året är slut. Kanske en försäljning av Comviq, den svenska kassakon, eller en särnotering av den ryska verksamheten. Någonting borde hända, om inte annat för att bolagets olika delar förmodligen är mer värda än helheten och att ägarna vill bevisa detta för marknaden.

Högriskaktierna drar ner snittet för den totala portföljen, men med tanke på framtidsutsikterna för bolagen och det faktum att vi fortfarande är förtjusta i samtliga aktier känner vi oss trygga med portföljen. Och räknar fortfarande med att slå index när året är slut.

_____________________________

ÅRSBOKSPORTFÖLJEN

Låg risk

Ingångsvärde 9 dec -05, Värde 2 maj, Utv. %

1 H&M 262 285 8,78

2 Latour 185 276,5 49,46

3 Nordea 81 99,02 22,25

4 Scania 288 342 18,75

5 SCA 289 348,99 20,76

Summa 119,99

Utveckling, genomsnitt 24,00

Mellanrisk

1 Electrolux 197 227,57 15,52

2 Gambro 81,25 110,78 36,34

3 Investor 129 145,99 13,17

4 SEB 159 193,62 21,77

5 Securitas 127,5 155,02 21,58

Summa 108,39

Utveckling, genomsnitt 21,68

Hög risk

1 Addnode 23,2 27,4 18,10

2 Aspiro 4,2 3,9 -7,14

3 Ericsson 27,6 26,41 -4,31

4 Novotek 22,8 25,9 13,60

5 Tele2 83,5 91 8,98

Summa 29,23

Utveckling, genomsnitt 5,85

Utveckling, genomsnitt – 15 bolag 17,17

AFGX 286,35 328,23 14,63

AFGX (inkl. utdeln.) 367,4 430,76 17,25

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets