Turkiska liran tappar ytterligare 4,1%

Turkiska liran fortsätter att rasa i samband med att president Tayyip Erdogan stretar emot att acceptera räntehöjningar. Han sade under måndagen att han aldrig kommer försvara räntehöjningar eller kompromissa kring den frågan, enligt flera mediekanaler. Det rapporterar Bloomberg News.
Turkisk lira och Turkiets president Tayyip Erdogan.
Turkisk lira och Turkiets president Tayyip Erdogan. Foto: AP Photo/Ghaith Alsayed och Mustafa Kamaci/Turkish Presidency via AP.
Uttalandet fick liran att tappa 4,1 procent mot dollarn.

Liran handlas på historiskt låga nivåer av att Erdogan vägrar acceptera räntehöjningar för att stävja den höga inflationen i Turkiet. Hans förhållningssätt har lett honom på koalitionskurs med tidigare centralbankschefer som byts ut efter att de höjt räntan för att komma tillrätta med inflationen. Erdogan tror fortsatt på att inflationen utan penningpolitiska ingrepp kommer vara lägre inför parlaments- och presidentvalet 2023.

”Ni kommer att få se, om gud vill, hur mycket inflationen kommer sjunka före valet”, sade han.

En höjning av räntan innebär inte bara att inflationen hamnar under kontroll utan också att den ekonomiska aktiviteten kyls ned, något som Erdogan potentiellt vill undvika inför valet.