Två köpråd från Affärsvärlden

I senaste numret ger Affärsvärlden två köpråd samtidigt som två aktier får rekommendationen vänta.

Affärsvärlden har hittat ett lockande verkstadsbolag i skogsmaskintillverkaren Ponsse. Bolagets försäljning ligger i storleksordningen 10–30 gånger högre än vad svenskbolagen når upp till och finländarnas affärer uppgår därmed till närmare fyra miljarder kronor.

Vd–orden i den färska årsredovisningen och i förstakvartalsrapporten som publicerades i förra veckan är också uppbygglig läsning för den som är på jakt efter bolag med tillväxt. Under årets första kvartal ökade försäljningen måttligt, orderingången sköt samtidigt fart.

Direktavkastningen ligger på tre procent, och den som räknar med att den europeiska konjunkturen kommer i gång igen inom något år finner att bolagets aktier betalas till låga multiplar. Aktien framstår som lockande och rekommendationen blir köp, med riktkurs 22 euro på ett års sikt.

Operas webbläsare för mobiler har blivit en succé på flera tillväxtmarknader. Under de senaste fem åren har Opar omsättning också ökat med 43 procent per år i snitt och rörelseresultatet före avskrivningar har ökat med nästan 50 procent per år.

Opera har en aggressiv tillväxtplan för de kommande åren som i tidningens ögon har goda förutsättningar att lyckas, vilket en kraftigt växande marknad och en välfylld kassa talar för. Bolaget kan även komma att bli uppköpt.

Bolaget åkte emellertid nyligen på en rejäl valutasmäll, vilket gjorde att aktien störtdök och kursen är fortfarande långt ifrån tidigare toppnivåer. Men detta är ett tillfälle att ta position i en intressant tillväxtaktie. Rekommendationen blir köp med riktkurs 100 norska kronor.

När Affärsvärlden i mitten av november synade Billerud Korsnäs fick aktien en köprekommendation och bara två månader senare nådde aktien riktkursen på 120 kronor, vilken nu är passerad med råge. Direktavkastningen på 2 procent ger i dagsläget inte mycket stöd till kursen. Rekommendationen blir vänta.

HiQ:s omsättning och lönsamhet utvecklas bättre än väntat. Men efter den kraftiga kursuppgången är aktien dock mer eller mindre fullvärderad. Rekommendationen står och väger. Å ena sidan lockar den starka historiken, den relativt låga rörelserisken och den höga direktavkastningen. Å andra sidan är värderingen historiskt sett hög samtidigt som många utmaningar i konsultbranschen väntas bestå. Rekommendationen blir vänta.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.