UBS ser flera risker med Fingerprint – rekommenderar sälj

Investmentbanken UBS anser att de strukturella orosmomenten kvarstår för Fingerprint Cards och banken räknar upp en rad risker för biometribolaget framöver.

Det framgår av en analys från UBS, efter att Fingerprint Cards levererat en 5-procentig valutajusterad intäktstillväxt och en kraftig minskning av rörelsekostnaderna under det första kvartalet.

“Samtidigt som man kan tro att detta bådar gott inför den nära framtiden kan vi framhålla dessa risker framöver”, skriver UBS.

Investmentbanken tror att första halvåret har påverkats positivt av att Huawei byggt upp lager inför handelskrigsförhandlingar mellan USA och Kina, vilket UBS tror skapar viss risk inför andra halvåret.

UBS tror vidare att förbättringen i bruttomarginalen första kvartalet med 300 baspunkter, jämfört med fjärde kvartalet, var en besvikelse givet att mer än 50 procent av produktlanseringarna under det första kvartalet skedde med de nya högmarginalprodukterna.

Ett fortsatt negativt kassaflöde under första kvartalet hänvisades till säsongseffekter, men kassaflödet var negativt även under det fjärde kvartalet 2018, påpekar UBS.

“En kontroll över rörelsekostnaderna är, enligt oss, viktigt eftersom sektorns lönsamhet och kassaflödesgenerering fortsätter att minska”, skriver UBS.

Investmentbanken bedömer också att Fingerprint Cards fortsätter att förlora marknadsandelar, en trend som UBS tror kommer att bli mer påtaglig mot andra halvan av året.

I analysen har UBS, som är den enda stora investmentbanken som fortfarande har löpande bevakning av Fingerprint Cards (bortsett från uppdragsbevakning), höjt riktkursen för aktien till 8 kronor (7) och upprepar rekommendationen sälj.

Vid 11.30-tiden handlades Fingerprint till 18:17 kronor, ned 2 procent för dagen, efter att ha rusat 44 procent på onsdagen.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.