Uppåt för svensk tjänstesektor

Det svenska inköpschefsindexet för tjänstesektorn steg oväntat i mars.

Det svenska inköpschefsindexet (PMI) för tjänstesektorn steg till säsongsrensade 57,2 i mars från 56,7 i februari enligt Swedbanks och Silfs sammanställning.

Ett tal över 50 indikerar att ekonomin expanderar medan ett tal under 50 ger signaler om tillbakagång.

Enligt SIX News enkät med tre deltagande analytiker förväntades en nivå på 56,4 under månaden.

“Efterfrågan inom tjänstesektorn är god med fortsatt stigande orderingång och längre leveranstider. Samtliga delindex noterades i tillväxtzonen men sysselsättningens ökningstakt avtog under månaden”, skriver Swedbank och Silf som sammanställer indexet.

Delindex för orderingång noterades till 57,2 i mars och har tillsammans med index för orderstockarna legat över 50-strecket sedan juli 2013. I spåren av det förbättrade orderläget tilltog även produktionen, vars delindex noterades till 60,5. Produktionsplanerna var fortsatt optimistiska och index för planerad affärsvolym steg till 67,6 i mars (64,6 i februari), uppger Swedbank och Silf.

“Delindex för sysselsättning föll med 1,6 indexenheter till 54,8 i mars. Därmed var sysselsättningen den enda komponent som bidrog negativt, med 0,3 indexenheter, till tjänste-PMI. Störst positivt bidrag till huvudindex stod leverantörernas leveranstider för. Bidraget motsvarade 0,5 indexenheter och delindexet noterades till 55,5 i mars”, fortsätter de.

Index för leverantörernas insatsvarupriser steg från föregående månads 50,8 till 56,6 i mars.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.