Uppgång i korten på börsen

Stockholmsbörsen stod på fredagsmorgonen inför en öppning uppåt, sedan Larry Kudlow, den amerikanske presidentens ekonomiske rådgivare, låtit förstå att diskussionerna kring den första fasen i ett handelsavtal mellan USA och Kina är i slutskedet.

President Donald Trump ska dock ännu inte vara redo att skriva på.

På Wall Street var de stora börsindexen i stort sett oförändrade på torsdagen, medan de asiatiska börserna steg på fredagen – med undantag för Kina, som backade något.

Vid 8.25-tiden pekade terminerna för tyska DAX- och franska CAC 40-index båda cirka 0,5 procent upp. IG:s förhandel indikerade samtidigt en uppgång med 0,6 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index.

Torsdagens amerikanska handel dominerades av råvarubolag och fastighetsbolag på uppsidan, medan energi och teknik backade. I Asien steg bland andra sydkoreanska Samsung samt de stora gruvbolagen på fredagsmorgonen.

Enligt Demoskop slår Sverigedemokraterna rekord och är nu Sveriges största parti, medan Socialdemokraterna får sin lägsta siffra någonsin.

Bland svenska bolagsnyheter märks att Clas Ohlsons totala försäljning minskade 1 procent i oktober. I synnerhet onlineförsäljningen var svag med -8 procent, till följd av en planerad plattformsuppgradering enligt bolaget.

Biometribolaget Fingerprint Cards rörelseresultat uppgick till -3,4 miljoner kronor i det tredje kvartalet (7,0) och bruttomarginalen landade på 23 procent (27). Försäljningen påverkades negativt av svagare försäljning inom Business Line Smartcards, Automotive & Embedded efter några starka kvartal.

I sektorn rapporterar Precise Biometric ett nettoresultat om 3,2 miljoner kronor (-0,7) för det tredje kvartalet. Nettoomsättningen uppgick till 27,5 miljoner kronor (16,8), vilket var en ökning med 64 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

Fastighetsbolaget SBB lägger bud på Hemfosa. Budet består av en kombination av kontanter och egna aktier och är värt motsvarande 126:15 kronor per stamaktie, motsvarande en premie på 22,7 procent jämfört med torsdagens stängningskurs.

Båtmotorföretaget Cimco Marine redovisade ökad nettoomsättning, men fortsatt förlust i det tredje kvartalet. Bolaget har beslutat sig för att inte trycka på för att under 2019 sälja fler än 600 motorer, vilket har varit ett mål. Samtidigt meddelas nya långsiktiga finansiella mål.

Värmeteknikbolaget Nibe rapporterar ett resultat före skatt för det tredje kvartalet på 822 miljoner kronor, något över snittförväntningarna i Infront Datas prognossammanställning.

Elanders inleder ett kostnads- och effektiviseringsprogram under fjärde kvartalet. Engångskostnader om 60 miljoner kronor väntas.

Lukas Lundin rapporterar försäljning av aktier i Lundin Petroleum, där han är styrelsemedlem, värda drygt 56 miljoner kronor, enligt Finansinspektionen.

Väster om Skanderna har fiskodlingssektorn fått problem då det amerikanska justitiedepartementet utreder en rad bolag för olagligt samarbete. Grieg Seafood, Mowi och Salmar tillbakavisar anklagelserna, men uppger att de ska samarbeta fullt ut med myndigheterna.

På rekommendationsfronten har RBC sänkt Atlas Copco till sector perform från outperform, medan Pareto har höjt riktkursen för Mentice till 105 kronor (80) och sänkt riktkursen för Irras till 34 kronor (40).

Vidare har SEB sänkt sin rekommendation för Elekta till behåll (köp). Banken motiverar sin sänkta rekommendation med att Elekta-aktien har gått starkt under den senaste månaden och att det därmed är svårt att hitta ytterligare uppsida i aktien.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.