Uppgång väntas
Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar på klara uppgångar när handeln i Europa inleds på måndagen efter stigande marknader i USA och Asien samt positiva uttalanden från Barclays, G20, IMF och Ben Bernanke.
Strax före öppning var terminen för DJ Euro Stoxx 50 1,7 procent upp, medan terminen för CAC40 noterades 1,9 procent högre. DAX-terminen steg 1,2 procent.
Uppmuntrade av de positiva kommentarerna från Citigroup, Bank of America och JP Morgan i förra veckan om att de första månaderna det här året var vinstdrivande fick börserna i New York att fortsätta upp under fredagens handelssession och därmed blev förra veckan den bästa sedan i november.
Dow Jones stängde 0,8 procent högre, vilket kan jämföras med att indexet var kring -0,6 procent vid svensk stängning. S&P 500 avancerade 0,8 procent och Nasdaq Composite ökade 0,4 procent. Båda indexen steg 11 procent under förra veckan.
I Asien har det varit övervägande uppgångar när veckans handel inleddes på måndagen på fortsatt optimism kring ett förbättrat hälsotillstånd i banksektorn. Nikkei 225 slutade 1,8 procent högre.
Från Europa har Barclays följt Bank of America, Citigroup och JP Morgan och sagt att banken haft en stark inledning på 2009. Barclays för också samtal om att delta i den brittiska statens stödprogram för försvagade finansiella tillgångar men inga beslut har tagits.
Av andra stämningshöjande nyheter finns att finansministrarna och centralbankscheferna i G20-gruppen på lördagen enades om ytterligare åtgärder för att återställa den globala tillväxten och att stödja utlåningen. De sade bland annat att problemen i det finansiella systemet ska angripas rakt på, genom fortsatt likviditetsstöd, rekapitalisering av banker samt att hantera dåliga tillgångar via ett gemensamt ramverk.
IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn sade efter G20:s finansministermöte att det internationella samfundet också har enats om att dubbla IMF:s resurser till 500 miljarder dollar, “och det kan bli mer”. Det skulle kunna dämpa oron för situationen i Östeuropa något, där flera av de svenska bankerna har verksamhet.
Vidare har Fed-chefen Ben Bernanke i en intervju med CBS-programmet 60 Minutes upprepat sitt budskap om att recessionen sannolikt kan avbrytas i slutet av året om regeringen lyckas stabilisera finansmarknaderna, och då kan ekonomin börja växa 2010. Fedchefen talade om att “gröna skott” börjar synas på vissa marknader, och att det har skett en “viss förbättring” i bankerna.
För svensk del har UBS höjt rekommendationen för Teliasonera till köp, från tidigare neutral. Goldman Sachs har däremot sänkt rekommendationen för SSAB till neutral från tidigare köp.
Electrolux kan påverkas av att leveranser av de sex största vitvarukategorierna i Nordamerika, AHAM 6, föll med 14,0 procent i februari, jämfört med samma månad 2008. Det framgår av statistik från branschorganisationen Association of Home Appliances Manufacturers (AHAM).
Konsult- och mjukvarubolaget Enea kommer att få en ny ledning inom kort och förutsättningarna är gynnsamma. Spelar de korten rätt har aktien också bra potential, skriver Dagens Industri i en analys i måndagens tidning som rekommenderar köp av aktien.
Måndagens agenda innehåller bland annat februari-KPI för euroområdet i mars, klockan 11.00. Från USA kommer Empire- index för mars klockan 13.30, statistik över investeringsflöde, Tics-data, för januari klockan 14.00 samt industriproduktion och kapacitetsutnyttjande för februari klockan 14.15. Klockan 18.00 kommer också NAHB:S husmarknadsindex för mars.
Hållpunkter senare i veckan är bland annat det tyska ZEW-indexet för mars samt USA-PPI för februari på tisdag, USA- KPI för februari samt Federal Reserves penningpolitiska möte på onsdag och på torsdag publicerar SCB statistik över svensk arbetslöshet i februari.
I övrigt handlas SAS-aktien exklusive rätt att delta i nyemissionen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.