Uppgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas inleda den nya veckan något högre och därmed fortsätta den stigande tendensen som präglade den andra halvan av förra veckan.
Uppgång väntas på börsen - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Blickarna riktas under måndagen mot inköpschefsindex från en rad länder. I USA håller marknaderna helgstängt.

Storbolagsindexet OMXS30 väntas öppna upp 0,3 procent enligt IG Markets förhandel. I fredags steg indexet 1,2 procent till 1.577.

I Asien har kurserna i Fastlandskina stigit med stöd av uttalanden om ökade kontracykliska justeringar i den ekonomiska politiken. Kursrörelserna var dock något vikande i Japan och Hongkong. De amerikanska börsterminerna är upp med i storleksordningen en halv procent, även om handeln inte inleds förrän på tisdag. De ledande Europabörserna utvecklas oregelbundet med viss dragning uppåt.

Bankaktier kan komma att påverkas av att det på fredagskvällen meddelades att försvarssatsningar delvis ska finansieras av en bankskatt från och med år 2022. Moderaterna ser skatten som ”aningslös” och Bankföreningen befarar att den slår mot ekonomin.

Skogsföretaget SCA ska bygga en ny pappersmaskin för tillverkning av kraftliner och ska därför investera 7,5 miljarder kronor vid bruket i Obbola utanför Umeå.

MTG har ingått ett partnerskap med kinesiska streamingplattformen Huya som bland annat innebär att Huya köper en minoritetsandel i e-sportbolaget ESL.

Doro köper det brittiska telecareföretaget Invicta Telecare. Köpeskillingen om cirka 60 miljoner kronor på skuldfri basis betalas kontant.

Deutsche Bank bedömer att resultaten från Astra Zenecas Dapa-HF studie med läkemedlet Farxiga troligen kommer att bli den nya standardbehandlingen vid hjärtfel både för patienter med och utan diabetes. Utfallet av studien uppges av Deutsche Bank som ”utomordentligt imponerande”.

Odörkontrollbolaget Polygiene har inlett vad bolaget kallar ett samarbete med designvarumärket Tommy Hilfiger.

Den riktade emission som teknikbolaget Anoto aviserade efter börsstängning i fredags har genomförts till 7,6 procents rabatt mot stängningskursen.

Skalpkylningsbolaget Dignitana har genomfört en riktad nyemission av units som tillför bolaget 42 miljoner kronor.

LC-Tec har fått en order värd 14 miljoner kronor.

Cellavision är efter de senaste åren kraftiga kursuppgång prissatt för perfektion samtidigt som jämförelsetalen blir tuffare. Därför är det dags att sälja aktien i blodanalysbolaget, anser Dagens Industris analytiker Richard Bråse.

Bland andra rekommendationer kan noteras att strålterapibolaget Elekta har fått höjd rekommendation av SEB Equities till köp. Riktkursen lyfts från 115 till 145 kronor.

Husqvarna har fått köprekommendation av Nordea Markets.

Gamingbolaget THQ Nordic har fått höjd riktkurs till 290 kronor av Berenberg. I fredags stängde aktien på 243 kronor.

I det senaste numret av Börsveckan rekommenderas köp av Munters, Trianon och Fortum. För Adapteo, Boule Diagnostics och Duroc blir rådet att avvakta.

Fintechföretaget Quickbits nya vd Serod Nasrat köpte i fredags aktier för närmare 3,2 miljoner kronor i bolaget.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.