Uppgångar väntas på börsen

Stockholmsbörsen ser ut att inleda veckans sista handelsdag med en uppgång.

New York-börserna utvecklades i olika riktning på torsdagskvällen. Även i Asien gick indexen åt olika håll på fredagen med uppgångar i Japan och Kina.

Vid 8.30-tiden pekade terminerna för tyska DAX- och franska CAC40-index 0,7 procent. Även IG:s förhandel indikerade en uppgång med 0,7 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index.

Finansmarknadens blickar riktas nu mot den årliga konferensen i Jackson Hole som inleds på fredagen och Fed-chefen Jerome Powells tal klockan 16.00 svensk tid som emotses med stort intresse. Förhoppningen är att den amerikanska centralbankschefen ska ge besked som kan vägleda marknadens förväntningar fram till nästa FOMC-möte den 18 september.

På valutamarknaderna har euron tappat marginellt mot dollar. Kronan är stabil mot dollarn men har stärkts något mot euron. Oljan handlades något högre jämfört med vid svensk börsstängning på torsdagen, medan basmetallpriserna sjönk.

Ur morgonens rapportskörd:

 

*Bilservicekedjan Mekonomen resultat för det andra kvartalet var marginellt högre än marknadsförväntningarna i bolagets egen prognossammanställning.

“I andra kvartalet hade vi en fortsatt god försäljningstillväxt till anslutna verkstäder i samtliga affärsområden, vilken är den del av marknaden som vi ser som mest strategisk att växa i”, skriver vd Pehr Oscarson i delårsrapporten.

* FM Mattsson, tillverkare av sanitetsarmaturer, redovisar ett rörelseresultat på 32,1 miljoner kronor för det andra kvartalet 2019 (22,0). Nettoomsättningen uppgick till 348 miljoner kronor (314), en ökning om 11 procent från fjolårets andra kvartal.

* Finanskoncernen Catella hade totala intäkter på 688 miljoner kronor i det andra kvartalet 2019 (604). Rörelseresultatet steg till 164 miljoner kronor i kvartalet (119).

* First North-bolaget Saltx Technology, som utvecklar energilagringsteknik, redovisar ett rörelseresultat för årets andra kvartal på -45,8 miljoner kronor (-15,9).

Bolaget meddelade på torsdagskvällen att det gör nedskrivningar om 33,2 miljoner kronor för ej längre aktiva applikationer.

“Nedskrivningen är en naturlig följd av fokusering på storskalig energilagring. Inom detta område har Saltx sin största kommersiella potential”, säger Carl-Johan Linér, vd för Saltx Technology.

Rekommendationer:

* Danske Bank Markets har höjt riktkursen för Kambi till 210 kronor från 172 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Kambi steg 14,6 procent på torsdagen efter att bolaget tecknat ett utökat avtal med Draftkings i USA:

* Pareto Securities har höjt riktkursen för Elekta till 170 kronor från 165 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

Elekta backade 3,3 procent till 125:95 kronor på torsdagen efter bolagets rapport för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Enligt Pareto utgör kursnedgången en “bra investeringsmöjlighet”.

* Redeye höjer sin värdering av Stillfront i ett så kallat basscenario till 380 kronor, upp från tidigare 300 kronor. Aktien stängde på 292:50 kronor på torsdagen.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här