Ericsson dementerar uppgift om att 5G-utrustning innehåller komponenter med koppling till Kinas militär

Ericssons huvudkontor i Kista.
Ericssons huvudkontor i Kista. Foto: Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ericsson uppges använda viktiga komponenter i sin 5G-utrustning från ett samriskföretag ihop med kinesiska statsägda Panda Electronics. Det handlar om samma Panda Electronics som USA:s försvarsdepartement, Pentagon, har på sin lista över 20 kinesiska företag med militärkopplingar till Kina, skriver australiska News.

Att News lyfter fram detta beror på att samriskföretaget tillverkar den 5G-antennutrustning som de australiska mobiloperatörerna Telstra och Optus använder.

Uppgifterna blir ännu mer anmärkningsvärda när man tar i beaktning att Panda ska ha nära kopplingar till Huawei, enligt The Washington Post. Tidningen påpekar att företagen har samarbetet kring en rad projekt de senaste åtta åren.

Huawei är sedan tidigare svartlistad av USA för spionagemisstankar åt Peking. Ericsson, och Nokia, har därför i västerländska ögon betraktats som de säkra alternativen till Huawei.

News har sökt Telstra och Opus för kommentar.

Ericsson säger i en kommentar till Finwire att bolagets 5G-utrustning inte innehåller komponenter från företag med koppling till Kinas militär.

Samriskföretaget tillhandahåller inte komponenter utan är en tillverkningsenhet. Dessutom har Ericsson tillverkningsenheten tillsammans med Nanjing Panda Electronics som i sin tur ägs av Panda Electronics Group. Panda Electronics Group är med på listan från USA.

”Panda Electronics Group, som är ett av bolagen på USAs försvarsdepartements lista, äger Nanjing Panda Electronics, som i sin tur är en av flera minoritetsägare i Ericssons tillverkningsenhet Nanjing Ericsson Panda Electronics. Ericsson är majoritetsägare och kontrollerar verksamheten. Ericsson använder inga produkter eller komponenter från Panda Electronics Group i sin tillverkning”, skriver Ericsson.

Vidare säger Ericsson att komponenterna i 5G-utrustningen är från ett samriskföretag som är en produktionsenhet och inte en leverantör av komponenterna. Produktionsenheten i Nanjing ägs till 51 procent av Ericsson som därmed utövar kontroll över verksamheten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco