USA kunde inte rädda börsen
En knapp halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 upp med 1,5 procent, CAC 40 Index 1,9 procent högre och DAX Index-terminen steg 1,3 procent.
Börserna i New York steg kraftigt under måndagens handelssession sedan Obama-administrationen offentliggjort planerna på att starta ett offentlig/privat investeringsprogram för att lyfta av dåliga tillgångar från det finansiella systemet. Totalt kan tillgångar för upp mot 1.000 miljarder dollar att köpas av bankerna, vilket kommer att skapa utrymme för ytterligare utlåning.
Utöver det fick marknaden stöd av att försäljningstakten av befintliga bostäder i USA steg 5,1 procent, till en årstakt på 4,72 miljoner bostäder. Enligt Bloomberg News väntades en nedgång med 0,9 procent. Priserna föll dock i genomsnitt 15,5 procent i februari jämfört med samma månad 2008.
Dow Jones ökade 6,8 procent till den högsta nivån sedan 13 februari och hade den största procentuella uppgången sedan i oktober. Indexet är nu 19 procent högre än sin tolvårslägstanivå, som nåddes så sent som för två veckor sedan. Vid svensk stängning var Dow Jones kring +4,4 procent. S&P 500 lyfte 7,1 procent lett av finanssektorn, som steg hela 16 procent. Tekniktunga Nasdaq Composite klättrade 6,8 procent.
I Asien har uppgångarna fortsatt under natten, om än med något mer dämpade rörelser, och även där ledde finansaktier den bredare marknaden högre efter den amerikanska bankplanen. Nikkei 225 stängde 3,3 procent upp.
För svensk del har Getinge meddelat att det upptäckt oegentligheter i redovisningen för Huntleighs franska dotterbolag HNE Medical som ingår i affärsområdet Extended Care. Omfattningen av oegentligheterna innebär att HNE Medicals resultat för 2007-2008 överskattats med cirka 215 miljoner kronor.
Getinge bedömer nu att resultatet före skatt, exklusive integrationskostnader i anslutning till Datascopeförvärvet, kommer att öka med cirka 25 procent 2009. Resultatet är baserat på rådande valutaläge samt en bedömning att den organiska faktureringstillväxten för året kommer att uppgå till 2-3 procent.
Nomura har sänkt rekommendationen för Teliasonera till neutral från köp med riktkurs 39 kronor från tidigare 42 kronor.
Volvo har redovisat sina lastbilsleveranser som visade på en total nedgång med 51 procent i februari. I Europa var nedgången 63 procent, varav 92 procent i Östeuropa. Leveranserna i Nordamerika visade däremot på en minskning med måttliga 6 procent.
Tisdagens agenda bjuder bland annat på estimaten över inköpschefsindex från euroområdet i mars samt bytesbalans från ECB för januari klockan 10.00. Något senare, klockan 10.30, kommer KPI-statistik från Storbritannien. Ingen tung USA-statistik väntas under tisdagen men klockan 15.00 ska Fed-chefen Ben Bernanke och finansminister Timothy Geithner tala om AIG inför representanthuset.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.