USA låter sig inte skrämmas
Intresset för de amerikanska hushållens reaktioner på börsoronhar varit på topp, vilket inte är så märkligt eftersom hushållenhar ett avgörande inflytande på tillväxten i hela ekonomin. Denprivata konsumtionen motsvarar två tredjedelar av BNP.
Ökande privatkonsumtion
Om den privata konsumtionen skulle vända nedåt så skulle detnästan helt säkert bli recession i USA. Men hittills harfarhågorna om att hushållen skulle sluta handla inte besannats.Tvärtom. Fortsatt ökande privat konsumtion har helt uppvägt denegativa effekterna av Asienkrisen.Tillväxten under tredje kvartalet blev hela 3,3 procent, frånandra kvartalet och uppräknad till årstakt. Det var drygt enprocentenhet mer än väntat. Den privata konsumtionen ökade med3,9 procent och bidrog med 2,6 procentenheter till den totalatillväxten. Det uppväger gott och väl det negativa bidraget frånutrikeshandeln som drog ner BNP med 0,8 procentenheter.Betyder det att vi kan blåsa faran över?I någon mån borde det faktiskt göra det. Om inte börsoron harfått hushållen att sluta konsumera hittills är det svårt att sevarför den skulle göra det framöver. BNP-statistiken sträckersig till och med september – och sedan dess har börsen gåttnästan spikrakt uppåt. I oktober steg den amerikanska börsen medtretton procent.Men statistiken kanske är fel, men så särskilt fel brukar denfaktiskt inte vara. Enligt det amerikanska handelsdepartementethar revideringarna, enligt historiska erfarenheter, oftasthållit sig inom ett intervall på 0,6 procentenheter under till0,9 procentenheter över den första uppskattningen. Det skulleinnebära att BNP-tillväxten även efter revideringar troligenhåller sig inom intervallet 2,7 till 4,2 procent.
Svårt hålla takten
En annan sak är att den privata konsumtionen, helt oavsett vadsom händer på börsen, knappast kan fortsätta att öka i den härtakten.USA:s hushåll har dragit ner sparandet kraftigt; under tredjekvartalet var det nere på 0,1 procent av inkomsterna. Statistiksom beskriver hushållens sparande och inkomster i septembervisar att sparandet då till och med var nere under noll ochnådde den lägsta nivån på 39 år.Detta borde innebära att hushållen inte vill minska sittsparande ännu mer. Men det betyder inte att de måste dra nerkonsumtionen dramatiskt. Under tredje kvartalet ökadeinkomsterna realt med 2,6 procent, så konsumtionen hade alltsåkunnat öka en del även om sparandet hade hållits oförändrat.
Ebbar ut
När det gäller utrikeshandeln är det som sagt helt klart attfallande export har dragit ner tillväxten. Men det är möjligtatt dessa effekter redan börjar ebba ut. Åtminstone om det intekommer en andra krisvåg, med en kraftig nedgång i Latinamerika.Under första och andra kvartalet drog utrikeshandeln nertillväxten med över två procentenheter. Att det negativabidraget bara blev 0,8 procentenheter under tredje kvartalet kanvara ett tecken på att de negativa effekterna börjar ebba ut.Å andra sidan visar det så kallade NAPM-indexet, som bygger påen enkät till inköpschefer inom industrin, attindustrikonjunkturen fortsatte att försvagas i oktober. Det somframför allt drog ner indexet var orderingången frånexportmarknaderna. Det är naturligtvis inget bra tecken, mentrots nedgången ligger indexet fortfarande en bit över nivåernaunder den relativt milda avmattningen under 1995-1996.
Ökade lager
Och industrins order på varaktiga varor har tvärtom återhämtatsig under de senaste månaderna.Det var särskilt förvånandeeftersom investeringarna, som har ökat mycket snabbt under fleraår, nu har mattats av ordentligt. Enligt BNP-statistikenminskade investeringarna, exklusive bostäder, under tredjekvartalet för första gången på länge.Dessutom ökade lagren, vilket bidrog till att lyftaBNP-tillväxten med ungefär en procentenhet. Men att produceraför att lägga på lager är ju inte hållbart i längden och ökarrisken för en svagare tillväxt senare.Vad ska man då tro om fortsättningen? Eftersom den amerikanskakonjunkturen på många sätt är övermogen – det tydligasteexemplet är det låga hushållssparandet – är det mycket troligtatt USA går mot en avmattning.Men den nya BNP-statistiken visar att det i varje fall hittillsinte har blivit några panikreaktioner med anledning av börsoron.Samtidigt förefaller risken för stigande inflation fortfarandeliten. Sannolikheten för en mjuklandning på två procentstillväxt ter sig nu betydligt större än domedagsprofetiorna omen annalkande depression.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.