Utredare fryser Weaveringgrundares tillgångar

Weaveringgrundaren Magnus Petersons tillgångar har frysta. Samtidigt är det nu utrett att den kraschade fonden gjort omfattande affärer med grundarens privata bolag på Brittiska Jungfruöarna.

En månad efter den överraskande kraschen i den svenskkontrollerade Weavering Macro Fixed Income Fund börjar omständigheterna klarna kring vad som har hänt.

I gemensam pressinformation som gavs ut på tisdagen från de två grupper av administratörer och likvidatorer som sköter nedläggningen av fonden, respektive förvaltningsbolaget Weavering Capital, framgår nu med all tydlighet att de pengar som företag, organisationer och privatpersoner har satsat av allt att döma är helt förlorade.

Det framgår också att de summor som gått förlorade är nästan dubbelt så stora mot vad som tidigare har framgått. Tidigare har fondens ”förvaltade kapital” angetts till 4,5 -5 miljarder kronor.

-Fordringarna kan vara väldigt mycket större än de 350 miljoner dollar (cirka 3 miljarder kronor) som vi har riktat mot Weavering Capital säger likvidatorn vid fonden,Ian StrokevidPriceWaterhouseCoopers.

EnligtMatthew Wilde, chef för en fondrekonstruktionsenhet vid revisionsbyrån, har investerare genom åren, främst under 2007 och 2008, betalat in hela 845 miljoner dollar, cirka 7 miljarder kronor.

En mindre del av dessa pengar tycks ha betalats ut, totalt cirka 2,4 miljarder kronor.

Av utredarnas arbete framgår också att fonden började generera stora förluster som hemlighölls för investerarna redan före den stora smällen i mars i år. Fonden stängde överraskande för uttag den 12 mars.

-Det förefaller som om fonden har förlorat stora summor pengar i optionshandel under 2007 och 2008, enligt Matthew Wilde.

Utredarna bekräftar också tidigare medieuppgifter om att de stora optionsförlusterna hemlighölls genom ett arrangemang av så kallade swappar, instrument där investerare byter skulder med varandra.

-Dessa swap-affärer gjordes med ett bolag på Brittiska Jungfruöarna som kontrollerades av Weaverings nyckelförvaltare,Magnus Peterson, säger Matthew Wilde.

Enligt utredarna balanserades förlusterna i fonden av uppblåsta värden i swapparna. I februari i år var förlusterna uppe i 637 miljoner dollar, cirka 5 miljarder kronor. Och som Matthew Wilde formulerar sig om de tillgångar som skulle balansera förlusterna:

-Vi tror nu att dessa ränte-swappar har ett litet återvinningsbart värde.

Till följd av vad likvidatorerna nu uppenbarligen ser som ett misstänkt kriminellt beteende från svensken Magnus Petersons sida har dennes tillgångar frusits.

-Vi har kommit fram till att Weavering Capital har fordringar på flera håll, bland annat på den förre vd:n Magnus Peterson och vi har därför den 8 april begärt, och senare fått, hans tillgångar belagda med kvarstad.

Beskedet att tillgångarna har frusits gäller över hela världen, enligt förvaltarna.

Magnus Peterson har inte gripits av polis eller åklagare men svensk polis och åklagare på Ekobrottsmyndigheten i Stockholm undersöker haveriet inom den svenska delen av Weavering Capital.

Magnus Peterson ska nu höras i en hearing arrangerad av de brittiska förvaltarna den 21 april.

I Sverige har flera svenska pensionsstiftelser drabbats av fondkraschen i Weavering Capital. Bland de drabbade finns allt frånHudiksvalls kommun, Stena AB och systerbolagetConcordia Maritimetill enskilda privatpersoner.

En svensk privatperson, som Affärsvärlden har talat med, har förlorat sju miljoner kronor av egna skattade pengar, pengar som privatpersonen fått in när han sålde sitt företag till ett av Sveriges stora exportföretag. Idag är han förtvivlad.

-Jag ser pengarna som förlorade men försöker hitta någon som kan driva en process mot de inblandade, säger han.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.