Vägen till gulduppdraget

Pricewaterhouse Coopers fick nyligen ett av börsens fetaste revisionskontrakt, det i Telia Sonera. Syrelseledamoten Caroline Sundewall berättar hur bolaget kom fram till sitt beslut.

De flesta av de svenska storbolagen har redan anpassat sig till krav om att införa revisionskommittéer, där en del av styrelsen tar sig an jobbet med att rekrytera revisorer och följa upp att revisionen blir ordentligt genomförd.

– De arbetsordningar jag har sett hittills är relativt torftiga, konstaterade nyligen Ernst & Youngs revisor Per Thorell, som skrivit en del av förtroendekommissionens förslag till kod.

Så hur ska arbetet skötas? En av de allra största förändringarna i branschen hittills i år var när Telia Sonera bytte revisor, en process som förberetts nästan ett år. Revisionsuppdraget var förra året värt 63 miljoner kronor, näst mest på börsen efter Volvo, där revisorerna kostade 65 miljoner kronor.

För börsens meste revisor, Thomas Thiel, vd på KPMG, betydde upphandlingen ett nederlag. Han förlorade jobbet till en annan stjärnrevisor, Pricewaterhouse Coopers Göran Tidström som på Telias bolagsstämma i slutet av april nu har säkrat intäkter till byrån på uppskattningsvis en kvarts miljard kronor under tiden fram till 2008.

Ansvarig för upphandlingen var ordföranden i Telia Soneras revisionskommitté, Caroline Sundewall. Hennes arbete kan tjäna som en guide till alla nyvalda kommittéledamöter:

Vem begärde in offerter? Styrelsen eller Telia som bolag?

– Kommittén begärde in offerterna. I juni hölls ett informationsmöte om bolaget dit fyra revisionsfirmor inbjudits. Varje firma fick ta med fyra deltagare. Telia Sonera representerades av ett antal anställda, bland andra finansdirektören och respektive affärsområdes ekonomichef, säger Caroline Sundewall.

Vilka kom i fråga för att offerera?

– De fyra största firmorna bedömdes ha kapacitet att klara uppdraget.

Hur mycket jobb lade ni på att bedöma offerterna?

– Väldigt många timmar. Alla fyra bedömdes vara kvalificerade för ett nästa uppföljningsmöte. Utom offerterna togs ett mycket stort antal referenser på firmorna i tidigare och nuvarande uppdrag, inklusive deras förmåga att snabbt komma in i nya, stora uppdrag. Efter offerten höll vi möten med cheferna för respektive revisionsfirma för att gå igenom gruppens personsammansättning.

Hur mycket skilde de i pris?

– Det förekom stora prisskillnader. De som fick uppdraget, Pricewaterhouse Coopers, var inte billigast.

Vilka var de viktigaste urvalskriterierna?

– Främst kvalitet, förmåga att ta sig in i stora uppdrag, samarbetsförmåga både i uppdraget mot bolagets anställda och mot revisionskommitté/styrelse, internationellt väl fungerande nätverk, lättillgängliga toppkrafter och kompetens inom telekom.

Hur ofta har ni möten i kommittén?

– Minst sex protokollförda möten per år samt en rad andra kontakter och möten som hålls kontinuerligt under året.

Träffar ni i kommittén revisorerna utan att vd Anders Igel är med?

– Ja. Vid ett flertal tillfällen. Därutöver är samordning med och avrapportering om bland annat prioriterade områden till styrelsen viktiga för att undvika ett A- och B-lag inom styrelsen. Alla har som bekant samma ansvar där.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.