Vattenfall vs. PRO Pension? Nej tack!
Plötsligt faller han. Nils Friberg är mitt inne i sin predikan om vikten av att inte tappa gnistan bara för att man närmar sig pensionsåldern. Han märker inte att han står för nära trappsteget på podiet, utan faller handlöst när han sätter en fot utanför.
Det går ett sus genom publiken som kommit för att delta i 57+ seminariet som deras arbetsgivare Vattenfall bjudit in till. Men dagens värd Nils Friberg, själv 62 år, är snabbt på fötter igen och försäkrar alla om att han är oskadd. Och passar på att göra en poäng av vurpan.
Tvärtemot vad man kan tro, säger han och borstar bort lite damm från byxorna, så är det sällan kroppen som säger ifrån när äldre bestämmer sig för att trappa ner.
– I stället handlar det oftare om förväntningar, om vad man förväntas tycka och göra när man fyllt 60, fortsätter Nils Friberg.
På visitkortet han halar fram i kaffepausen står det senior advisor, en titel han själv helst översätter med “klok gubbe.” Det är Nils Friberg som ansvarar för vad som på koncernspråket kallas “ageing workforce management.”
– Vi vill inspirera och motivera våra äldre anställda att stanna kvar lite längre på företaget. Vi kan inte längre avtalspensionera människor som vi gjorde på 90-talet, det vore att kasta pengar i sjön, säger han.
Vattenfall står inför enorma pensionsavgångar, liksom många andra svenska företag. Hälften av koncernens 8 600 anställda i Sverige beräknas försvinna före 2012. Dessutom väntas politiska reformer stärka arbetstagarnas vilja att jobba längre. Bland den borgliga alliansens vallöften fanns skattelättnader och slopade arbetsgivaravgifter för dem som fortsätter att jobba efter 65-årsdagen.
Nu satsar Vattenfall stort på att göra övergången smidigare och få folk att stanna längre innan de lämnar koncernen för sommarstugan, barnbarnen och PRO (eller för att starta eget).
Förutom att regelbundet ordna inspirationsdagar som denna för koncernens alla 57-plussare vill man också göra det lättare för äldre anställda att fortsätta utvecklas. Till exempel genom ökade möjligheter att (om så önskas med stöd från Nils Friberg) söka nya tjänster inom koncernen. Från 2005 har det också blivit möjligt för dem som fyllt 58 år att gå ned till 80 procents arbetstid, men behålla 90 procent av lönen och ändå få full tjänstepension.
Ingenjören Gunnar Burman, 59, är en av dem som nappat på bägge erbjudandena. Våren 2005 gick han från att vara verksamhetschef med personalansvar för drygt 80 montörer till att jobba administrativt på staben, där han bland annat ansvarar för skolfrågor. För två månader sedan gick han dessutom ner i arbetstid.
– Förut var jag helt inställd på att sluta jobba när jag fyllt 62 år. När jag var chef var det full fart hela tiden, det kunde börja brinna när som helst. Det blir jobbigt när man blir lite äldre och känner att man inte orkar ge järnet hela tiden, säger han.
Nu konstaterar han, något förvånat, att han har ändrat framtidsplanerna.
– Kan man få ett litet brejk på det här sättet blir man mer sugen på att jobba. Om det fortsätter att funka så här bra kan jag tänka mig jobba till 65, säger Gunnar Burman.
Gunnar Burman är övertygad om att både han och hans arbetsgivare tjänar på att han har gått ner i tid, även rent ekonomiskt.
– Vattenfall får ju behålla min kompetens i några år till. Och när jag är på jobbet blir det bättre kvalitet på det jag gör, nu när jag kan ha det lite lugnare.
I dag tycker han att det är roligt att gå till jobbet igen. Sitt gamla chefsjobb vill han inte ha tillbaka.
– Det är nog lätt hänt att såna som jag hade blivit en propp i verksamheten. Jag hade väl suttit där och delegerat allt vad jag kunnat för att orka hålla mig kvar. Såna chefer ska vi inte ha, vi behöver chefer som kan driva verksamheten framåt, säger Gunnar Burman.
På seminariet i Hässelby talar personalchefen Bo Mogerud om hur viktigt det är att ta tillvara de äldres kunnande innan de försvinner från arbetslivet.
– Ju mer specialiserad bransch, desto större är problemet. Då är det svårare att rekrytera ny kompetens för att ersätta de som slutar, säger han.
Han arbetar på Vattenfalls dotterbolag Kärnkraftsäkerhet och utbildning (KSU) i Studsvik och vet han vad han talar om. Härifrån kommer många erfarna tekniker att gå i pension de närmaste åren. Och att rekrytera nya kärnkraftstekniker går inte, för det finns inga.
– Vi håller på att dubblera vissa nyckelpersoner under en övergångsperiod, för att kunna internutbilda nytt folk, säger Bo Mogerud.
Därför kommer KSU att utbilda sina äldre tekniker till mentorer som på ett organiserat sätt kan föra över kompetens till unga civilingenjörer.
– Det är klart att det är dyrt. Men det är ännu dyrare att förlora deras kompetens.
Bo Mogerud hoppas att mentorprogrammet ska slå två flugor i en smäll. Att det både för över värdefull kunskap och samtidigt upplevs som så roligt och stimulerande att teknikerna i 60-årsåldern väljer att jobba kvar något eller några år längre än vad de tänkt. Hans teori om att den som känner sig uppskattad trivs bättre och därför jobbar längre, stöds av en undersökning från Arbetslivsinstitutet. Den visar att den enskilt viktigaste anledningen till att äldre vill jobba kvar är att de känner att deras erfarenhet tas till vara.
– Mina studier visar att den som känner sig uppskattad och efterfrågad både vill och kan arbeta kvar i högre utsträckning än den som inte gör det. Sedan spelar nivån på pensionen och den fysiska arbetsmiljön mindre roll, säger Kerstin Nilsson, forskare på Arbetslivsinstitutet.
Under flera år har hon studerat drygt 2 000 offentliganställda över 55 år som arbetar i vården i Skåne. Resultaten visar att det viktigaste är att de äldre inte känner sig åsidosatta. Den som inte längre får åka på kurs eller vara med i spännande nya projekt tappar lätt gnistan och vill sluta i förtid. Att den som slutar före 65 får lägre pension är sällan tillräckligt för att förmå någon att stanna om jobbet känns trist. Däremot kan ett erbjudande om kompetensöverföring göra susen.
– Mentorskap är ett sätt att överföra erfarenhet och tyst kunskap på ett organiserat sätt. Men som chef bör man även se till att alla inom organisationen blir bättre på att lyssna på äldre medarbetare i det dagliga arbetet, säger Kerstin Nilsson.
Rent företagsekonomiskt kan förstås allt som stjäl tid från den dagliga produktionen verka dyrt. Det kan vara svårt att pressa in kunskapsöverföring i ett redan tight schema.
Men äldre medarbetare som bara sitter av sin tid med full lön kostar också pengar.
– Jag tycker man kan se ett mentorskap som en investering i ett humankapital som annars skulle gå förlorat. En organisation består ju av individer och många företag tänker inte på all kunskap som försvinner när någon går i pension, säger Kerstin Nilsson.
Tillbaka på 57+ seminariet i Hässelby tror Bo Mogerud att attityden till äldre på arbetsplatsen håller på att förändras.
– Vi tappade en del kunskap när 30-talisterna gick, och detta har man lärt av. Då fick branschen ta tillbaka en del nyblivna pensionärer som konsulter. Det är något man vill undvika denna gång. Nu lär vi äldre upp nya medarbetare för att slippa den typen av nödagerande, säger han.
MARIA ULLSTEN
________________________________________
Få tror på pension vid 65
Bara 27 procent av svenskarna tror på pensionering före 65 år.
14 procent tror att de kommer att jobba till 66 års ålder eller längre.
Var tionde man tror att han kommer att jobba längre än till 70 år.
Källa: Länsförsäkringar
________________________________________
Vattenfalls “Ageing workforce management”
“Ni behövs”. Det måste anses vara ok att jobba längre upp i åldrarna, både för äldre medarbetare själva och för deras kollegor och chefer. Som ett led i attitydarbetet ordnas inspirationsdagar där Vattenfalls anställda över 57 år peppas och informeras om möjliga karriärvägar.
“Ert kunnande värdesätts”. Flera avdelningar utbildar äldre anställda till mentorer. Kunskapsöverföring har blivit ett viktigare strategiskt verktyg och förväntningen är att äldre ska trivas bättre – och jobba längre – när deras kompetens uppskattas.
“Ni ska fortsätta utvecklas”. Det ska bli lättare att byta jobb för äldre medarbetare. Både för att lära nytt och för att hitta ett arbete som passar bättre för den som kanske vill ha ett lugnare tempo.
“Det är ok att ta det lugnare”. Vattenfall erbjuder kortare arbetstid med bibehållen lön och pensionsförmåner för den som kan tänka sig att jobba kvar, men vill trappa ned.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.