Thule
Vd:n som gjorde om Thule till ett fritidsföretag
Magnus Welander tog över som koncernchef för fritidsföretaget Thule för fem år sedan. Thule hade vid den tiden flera olika inriktningar. Att renodla och bli mer av ett monobrand-företag, att koncentrera sig på ett varumärke, var enligt Magnus Welander givet.
Den renodling som Welander har lett innebar att divisionerna med klassiska biltillbehör, som släpvagnar och dragkrokar, såldes av och resan mot ett sport- och fritidsbolag påbörjades. I dag säljer Thule allt från de välkända takboxarna och barnvagnar för löpare till cykelhållare och ryggsäckar.
I slutet av november i fjol börsintroducerades Thule. Magnus Welander menar att det är för tidigt att säga något om börsresan, mer än att starten varit positiv. Aktien noterades i november och steg ganska omgående från introduktionspriset 70 kronor till att ligga relativt stabilt över 90-strecket.
Hur lyckas man på en marknad där klassiska ryggsäcksvarumärken som Haglöfs och Fjällräven regerar?
– Vi har börjat med de mest tekniska säckarna. Om man gör en 88 liters ryggsäck för någon som ska fiska i Kebnekaise verkligen perfekt, så ger det trovärdighet. Då kan man sedan göra en 30 liters gymryggsäck som ger stor volymförsäljning. Först det svåra, sedan det som ger volym.
Av: Anders Frelin
Detta är en kortversion av “Fritidsfixerad”. Artikeln i sin helhet publiceras i senaste numret av Affärsvärlden. Prenumeranter kan också logga in och läsa hela texten här.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.