Verkstad och industri i botten av storbolagsindex

Stockholmsbörsen handlades bestämt ned efter en ljummen öppning på torsdagen i spåren av uppgifter om att Kina hyser tvivel på möjligheterna till ett långsiktigt handelsavtal så länge som Donald Trump är president, enligt Bloomberg News.

Småspararfavoriten Embracer, tidigare THQ Nordic, rasade nära 10 procent, men vd var oförstående.

Verkstad och industri handlades ned till botten av storbolagsindex efter ett tydligt skifte i känsloläget då orosmolnen från Kina tornat upp sig under morgonen.

Defensiva Getinge (+1,7 procent) och Swedish Match (+0,3 procent) fanns i toppen av listan, jämte Atlas Copco (+0,3 procent) som stack ut som en av få konjunkturkänsliga aktier att hålla stilen. SSAB, SCA, Autoliv, SKF, Volvo och Boliden noterades alla omkring 2 procent ned.

Även Kinnevik fanns klart på minus efter storinnehavet Zalandos rapport, som trots stark utveckling i tredje kvartalet fick ett negativt mottagande. Analytiker hade räknat med höjd guidning och Commerzbank skrev i en kommentar att faktumet att så inte blev fallet indikerar att ett svagare fjärde kvartal är på ingång. Zalando handlades ned med 7 procent.

Ökad tillväxt för ZalandoDen Kinnevikdelägda nätmodehandlaren Zalando omsatte 1.521 miljoner euro under årets tredje kvartal, motsvarande en försäljningstillväxt på 26,7 procent. 

Börshumöret i Europa tyngdes något mindre än i Stockholm, med Euro Stoxx 600 omkring 0,4 procent ned. New York-börserna gav inledningsvis visst stöd åt både Europa och Asiens börser efter att ha handlats upp på onsdagskvällen. Sentimentet lättade av förväntade besked om sänkt styrränta från den Federal Reserve.

Embracer rasade hastigt omkring 10 procent under förmiddagen till kurser under 70 kronor. Morgan Stanley var tydlig nettosäljare, men en förklaring till varför saknades.

“Jag har ingen ny information eller förklaring /…/. Här borta i Värmland är det business as usual”, skriver Lars Wingefors i ett mejl till Nyhetsbyrån Direkt.

Kursras noterades också för Sobi, 10 procent ned, trots att specialläkemedelsbolaget presenterade ett resultat som överlag var bättre än förväntningarna.

Sobi ökar vinsten mer än väntatSpecialistläkemedelsbolagets vinst steg mer än vad analytikerna väntat sig. 

“Marknaden fokuserar på Sanofis 23,5-procentiga nedgång i USA för Elocta, jämfört med föregående år. De tror att det är en försmak på vad som kommer att hända i Europa när Hemlibras fullskaliga lansering påbörjas”, säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Även Lundin Petroleums kvartalsresultat var bättre än Infront Datas snittprognos, men belönades med minuskurs. Oljebolaget smalnade av och höjde mittpunkten i prognosintervallet för produktionen 2019 i rapporten. Aktien, som rört sig kring rekordnivåer den senaste tiden, handlades runt 3 procent lägre vid lunchtid.

Lundin Petroleums vd: Hela året har varit fantastisktOljebolaget Lundin Petroleums resultat för det tredje kvartalet var bättre än analytikerna räknat med och oljeproduktionen var hög och stabil. 

På mindre listor noterades Hansa Biopharma i bottenskiktet på Stockholmsbörsen efter att ha redovisat resultatminskning och ett mer negativt kassaflöde än samma period föregående år. Aktien var ned 7,3 procent.

MTG fortsatte upp med 4 procent. Mediebolagets aktie är nu upp med 19 procent efter tisdagens delårsrapport.

Nordic Waterproofing steg drygt 7 procent efter att ha behållit sina utsikter för 2019 och spått att rörelseresultatet ökar i år jämfört med i fjol, förutsatt normala väderförhållanden under fjärde kvartalet, framgick av delårsrapporten.

Medicinteknikbolaget Stilles ägare belönades med en uppgång på över 25 procent efter en rapport där nettoresultatet närapå trefaldigades till 8,1 miljoner kronor.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här