”Vi kommer att lyckas”

Stefan Ingves ser ljuset i den tunneln. 2010 vänder konjunkturen upp.

Sverige befinner sig visserligen i en lågkonjunktur och den globala finanskrisen kommer säkerligen påverka oss alla en bra tid framöver.

“Men inte minst mot bakgrund av alla de åtgärder som vidtagits och som kommer att vidtas världen över räknar vi med att konjunkturen vänder uppåt igen i Sverige under nästa år.”

Det sade Riksbankschef Stefan Ingves på torsdagen, enligt ett förskrivet anförande inför riksdagens finansutskott.

Han sade att det säkerligen återstår en hel del slit innan finanskrisen ligger bakom oss – “tills vi kommit till det läge där de finansiella marknaderna fungerar väl utan åtgärder från statligt håll, och där osäkerheten om den framtida utvecklingen tagit mer normala proportioner”.

“Men vid sidan av de åtgärder som är inriktade på att hantera det akutare krisskedet har också en del förändringar som kan ge en stabilare och bättre utveckling framöver börjat ta form runt om i världen”, sade Stefan Ingves.

Han upprepade vidare att när böckerna har stängts efter den här krisen har förhoppningsvis mycket av det som fungerat dåligt rensats ut och ersatts av något bättre.

“Jag är fortfarande övertygad om att vi tillsammans kommer att lyckas med det”, sade han.

Riksbankschefen konstaterade att Sverige visserligen är en exportberoende ekonomi, och att konjunkturen i omvärlden ser sämre ut än den gjorde vid den förra djupa lågkonjunkturen i början av 1990-talet. Men till skillnad från då finns det nu mycket som talar till Sveriges fördel, till exempel att Sverige nu inte har någon “hemmagjord” bankkris.

“Svenska banker har överlag haft en mer ansvarsfull kreditgivning jämfört med lånekarusellen som följde efter att kreditmarknaderna avreglerades på 80-talet”, sade Stefan Ingves.

Vidare har Sverige inte gått in i lågkonjunkturen med en ekonomi i obalans, som på 1990-talet. Idag har Sverige överskott i bytesbalansen och sunda statsfinanser som ger andra frihetsgrader för finanspolitiken. Och Sverige har inte heller nominella räntor som ligger över 10 procent.

“Med dagens etablerade inflationsmål finns också utrymme för stimulans från penningpolitiken. Räntorna i ekonomin är trots krisen förhållandevis låga, och vi räknar med att den reala reporäntan kommer att bli mycket låg under de närmaste åren. Med allt det här i ryggen bör det gå bättre den här gången”, sade Stefan Ingves.

Det är väldigt noga att slå fast att Sverige har en rörlig växelkurs, det har varit bra för den svenska ekonomin. Det var många år sedan Riksbanken intervenerade på valutamarknaden, och den synen kvarstår.

Det sade Riksbankschefen Stefan Ingves inför riksdagens finansutskott på torsdagen.

Kommentaren var ett svar på en fråga från utskottsledamoten Thomas Östros, om Riksbanken nu har satt ett större fokus på växelkursen.

Stefan Ingves konstaterade att Sverige påverkas av vad som händer på andra håll i världen, och det leder till att kronan rör sig i förhållande till andra valutor.

“När växelkursen svänger som den har gjort den senaste tiden är det naturligt att det blir en diskussion om växelkursen – men det innebär inte att vi har ändrat inställning… Vi klarar inte – det går inte att hantera både inflation och växelkurs”, sade han.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.