Vinstlyft men minskad försäljning för Concentric

Fordonsunderleverantören Concentrics bokslutsrapport visade en rejäl minskning av försäljningen, men endast en mindre nedgång av rörelseresultatet för det fjärde kvartalet. Rörelsemarginalen steg därmed kraftigt.
Concentric

Upplösningen av en garantiavsättning förklarar delvis det starka rörelseresultatet.

”Koncernens underliggande försäljning påverkades fortsatt av den generella marknadsnedgången under fjärde kvartalet och minskade med 24 procent jämfört med föregående år”, konstaterar vd David Woolley i rapportens vd-ord.

En avgörande orsak till försäljningsnedgången är det tidigare kommunicerade beslutet av en global kund att använda två underleverantörer för komponentköp.

Trenden i marknadsstatistiken för medeltunga och tunga lastbilar fortsatte under det fjärde kvartalet med en svagt ökande efterfrågan i Nordamerika medan efterfrågan på lastbilar minskade i Europa, uppger David Woolley vidare.

Rörelseresultatet för kvartalet gynnades av upplösningen av en garantiavsättning för ett kvalitetsanspråk där en överenskommelse ingicks utan kostnader för Concentric.

Den underliggande rörelsemarginalen var 23,0 procent för det fjärde kvartalet, skriver vd:n.

Inför kommande kvartal tyder marknadsstatistiken, viktad för Concentrics exponering, mot fortsatt vikande marknader generellt under 2020, främst för medeltunga och tunga lastbilar i Nordamerika och Europa, uppger bolaget.

Concentric ser dock god tillväxtpotential på tillväxtmarknaderna, medan utmaningarna är tuffare i Nordamerika och Europa.

På den positiva sidan noterar Concentric att utvecklingen med minskade lagernivåer hos kunderna håller i sig för tredje kvartalet i rad. Bolaget bedömer att kunderna börjar normalisera ordermönstren under det första halvåret 2020.

”Orderingången under fjärde kvartalet tyder på att omsättningen under det första kvartalet 2020 kommer att bli något högre än under fjärde kvartalet, även efter justeringen för fler arbetsdagar under första kvartalet”, skriver bolaget om årets första kvartal.

Concentric redovisar ett rörelseresultat på 134 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (140). Försäljningen uppgick till 430 miljoner kronor (582) och rörelsemarginalen landade på 31,1 procent (24,1). Resultat före skatt blev 130 miljoner kronor (145) och nettoresultatet landade på 71 miljoner kronor (115).

Styrelsen föreslår en utdelning om 4:50 kronor per aktie för helåret (4:25).

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.