Weavering-investerarna slår sig samman

Investerarna som drabbats av Weaveringskandalen slår sig samman. I tisdags hölls ett första informationsmöte för de drabbade.

Investerarna som satsat uppåt fem miljarder kronor i den kraschade räntefonden Weavering Macro Fixed Income sluter sig samman. I tisdags kallade likvidatorerna, PriceWaterhouseCoopers, till en telefonkonferens och ett informationsmöte med alla inblandade kunder och deras företrädare. Samtidigt har initiativ tagits till en andelsägarförening av det amerikanska finans- och försäkringsbolaget AIG, en av de drabbade investerarna. AIG ägs till 80 procent av den amerikanska staten.

– AIG har tagit initiativ till en eventuell andelsägarförening, i samband med att hela omfattningen av fondhaveriet blev känt, säger Ulf Källum, talesperson för den svenska investmentrådgivaren Wassum.

AIG:s initiativ kan på sikt öppna för gemensamma rättsprocesser mot de ansvariga bakom den svenskägda fonden.

Wassum har minst fem kunder, tre utländska och två svenska, som har förlorat miljonbelopp i fondkraschen, totalt över 300 miljoner kronor.

I ett uppdaterat besked till Wassums kunder, skrivet under onsdagen enligt Ulf Källum, säger sig bolaget ha gått igenom eventuella egna misstag i samband med rådgivningen. Av Wassums skrivelse framstår det som utrett att ”någon” har lyckats föra alla andra bakom ljuset. Fondkraschen benämns både med ord som ”svindeln”, ”falsariet” och ”bedrägeriet”:

– Den som gjort detta har varit mycket skicklig uppenbarligen. Någon har både i England och Sverige lyckats föra dubbla uppsättningar av kontrollsystem (i Sverige Finansinspektionen respektive storbanken SEB som förvaringsinstitut. Afv anm) nära affärsrelationer, motparter och inte minst de egna kollegorna bakom ljuset på ett förslaget sätt, skriver Wassum på sin hemsida.

Ni använder hårda ord och tycks veta att det är brottslighet bakom affärerna. Vet ni det?
– Vi vet inte säkert men har man blivit anmäld av sina egna kolleger kan man också anta att det föreligger någon form av brott. Man kan också kalla det för ekonomiska oegentligheter och grova regelöverträdelser, säger Ulf Källum och tillägger att problemet är att ingen vet vad som har hänt egentligen.

Han försvarar ändå ordvalen och menar att med fem miljarder borta handlar det sannolikt om någon form av bedrägligt beteende, inte minst mot kollegorna och kompanjonerna i bolaget:

– Och ett sådant beteende kallas svindel, vilket det handlar om i fråga om andelsägarna.

Wassum kritiserar också indirekt den svenska modellen som nu används för att montera ned den svenska räntefonden, som har sagts vara en spegel av den brittiska.

– I Storbritannien och på Kajmanöarna (där fonden har hemvist medan investeringsråden ges från London) kallar man in utomstående likvidatorer från bland annat PwC. Det finns en annan öppenhet runt vad som händer och vad man vet. Här i Sverige får såvitt vi känner till de ansvariga för fonden ta hand om avvecklingen själva, säger Ulf Källum. Det är också mycket svårare att få information.

– Vi anser att detta är mycket otillfredsställande ur ett andelsägarperspektiv, säger han och pekar på att mot bakgrund av att det ännu inte är klarlagt hur och vem som förorsakat fonden dess förluster på två tredjedelar av kapitalet borde en oberoende granskning av ärendet omedelbart ske, innan fonden börjar betala ut de kvarvarande medlen.

– Vi har bett Finansinspektionen agera skyndsamt för att en sådan utredning omedelbart kommer till stånd. Allt för att skapa samma öppenhet för andelsägarna i den svenska fondens utredning och avveckling som det finns i den brittiska processen.

Ni har själva fått kritik för att ni inte har identifierat riskerna. Var det inga alarmklockor som ringde?
– Nej, det kan man säga. Vi gör vår due diligence och vår research. Och vi har tittat på alla upptänkliga faktorer och vi kan inte se att vi har missat något. Våra kontakter med andra andelsägare eller företrädare för dem som också genomfört omfattande undersökningar säger samma sak.

Det betyder att det kan hända igen?
– Ja. Det handlar om den organisatoriska risken. Risken för att utsättas för oegentligheter – den går inte att skydda sig mot.

Affärsvärlden har upprepade gånger sökt Magnus Peterson, grundaren av Weavering Capital, för att kunna redogöra för hans version av händelsförloppet. Han har emellertid inte besvarat telefon- och mailanrop.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.