Yellen: Starka skäl för räntehöjning

Skälen för att vidta en räntehöjning har stärkts under de senaste månaderna, i ljuset av en fortsatt robust utveckling på arbetsmarknaden och utsikterna för den ekonomiska aktiviteten och inflationen. Det säger Federal Reserves ordförande Janet Yellen vid centralbankskonferensen i Jackson Hole på fredagen.

Dock vilar direktionens beslut alltid på huruvida inkommande data fortsätter att bekräfta centralbankens prognoser eller inte, betonar hon.

Även om den ekonomiska tillväxten inte har varit snabb, så har den varit tillräcklig för att generera fortsatta förbättringar på arbetsmarknaden. Breda estimat av arbetsmarknaden förbättras, även om arbetslöshetsgraden har legat nära 5 procent under merparten av året, resonerar ordföranden.

”Federal Reserve förväntar sig en måttlig BNP-tillväxt, ytterligare förbättring på arbetsmarknaden, och att inflationen stiger till 2 procent under de nästkommande åren”, fortsätter Yellen.

”Baserat på dessa ekonomiska utsikter, fortsätter Fed att förvänta sig att en gradvis räntehöjningstakt kommer att vara lämplig över tid”, konkluderar hon.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco