”Zeta Display till finlistan”

Det bubblar överallt, men ingenting händer. Det snackas om fyllda pipelines och bolag på väg till börsen, men sommarens kursnedgång ligger som en våt filt över all aktivitet, klagar Golvets vänner.

– Folk oroar sig i onödan. Nu står alla beredda, men kraschen kommer när man minst anar det.

Det hindrar inte att det är ruskigt lugnt kring Stureplan.

– Det är som om någon tryckt på vänta-knappen. Ingen vågar ta första steget. Så det händer ingenting.

Ett av de bolag som varit i investerarnas rampljus de senaste månaderna hör man exempelvis inte mycket om.

– I början av året var det mycket snack om Zound Industries och att de var på väg till börsen, men nu är det dödstyst. Antingen har intresset varit för lågt eller så kör de dualtrack.

Telia har köpt ytterligare aktier i bolaget och äger nu 12,5 procent. Det får ett glas bubbel på Strandvägen 1 att reagera.

– Vad är egentligen bolagets affärsidé? Ett statligt bolag som sysslar med distributionen av data som plötsligt köper en hörlurstillverkare. Ekonomiskt kanske det är fördelaktigt, men strategiskt är Johan Dennelind och Marie Ehrling ute på hal is.

Desto mer aktivitet är det hos Zeta Display, som inom kort tar klivet in på fin-listan, enligt en som såg McGregor få smisk av Mayweather på plats i Las Vegas.

– Bolaget är sedan några år noterat på First North. Under hösten flyttar de upp till Stockholmsbörsens small cap-lista, säger en steak sandwich och Bloody Mary på Lydmars takterrass.

En fattig riddare på Riche tror dock på flera bud under hösten.

– För många av de amerikanska jättarna är svenska mid cap-bolag mini-bolag. Dessutom är de svenska företagen lägre värderade. Vi kommer att få se flera bud under hösten.

Nordiska techbolag är fortsatt högt värderade. Men framför allt är det kontracykliska bolag som gäller.

– Mäklarna pushar för Alligator och Oncopeptides. Men det allra hetaste kontracykliska bolaget är Anticimex. Tyvärr verkar EQT sitta kvar på bolaget. De vill maxa avkastningen, men säljer de i dag skulle de få fett betalt. Det är ett av de absolut hetaste svenska bolagen i dag. Vi blir fler, vi bor trängre, vi reser mer. Anticimex är högvilt, säger en halstrad röding på Brasseriets uteserververing.

Högvilt enligt samma princip är Capio.

– Ett av fondbolagen är ute och letar efter aktier. Minst 1 procent av bolaget vill man åt.

Sökandet efter ny ordförande i Ericsson fortgår. Och en av Golvets vänner vet varför det är svårt att hitta.

– Efter krisen kring millennieskiftet var det massiv slakt som gällde för att komma till rätta med problemen. Det skulle behövas nu också, men Börje har suttit i snart ett år och ingenting händer. Det blir en ond cirkel. Utan ny ordförande händer inget, och ingen vill ta i bolaget så länge det är oversizat, säger en vip-gäst på nyöppnade Spanjorskan.

Fastighetsmarknaden är fortsatt stekhet, men en poolgäst på Kungliga Tennishallen i Stockholm ser några orosmoln på himlen.

– Magnolia har sålt ett av sina miljardprojekt, men köparen har svårt att betala. De är förstås bundna av avtalet, men har man inga pengar så har man inga pengar. Det kan bli ett hårt slag mot Magnolia. Och det riskerar att få dynamiska effekter som man inte riktigt begriper, säger poolgästen.

Historien Eniro är en utdragen historia. Ännu är det inte klart om de ska få balansräkningen upprensad genom rekapitalisering eller om de tvingas ansöka om rekonstruktion. Acceptfristen för innehavare av preferensaktier och konvertibler har nu förlängts totalt fyra gånger.

– Det är inte Tedde Jeansson Jr:s förslag kring garantupplägg som är skon som klämmer, det är preffarna. Någon utanför Jeansson-konsortiet håller sin preff-position utanför uppgörelsen.

– Antingen spelar denna person iskallt i hopp om att få osannolik specialbehandling längre fram. Eller så är avsikten att tvinga bolaget i rekonstruktion. Preff-positionen skulle visserligen gå förlorad, men bolaget skulle hamna i händerna på förödmjukade och trötta banker, och det är ett ruskigt bra ingångsläge för att buda på hela Eniro, säger ett glas Deutz utan årgång.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF