Bra start för nykomlingen

Portföljen hamnade hack i häl på börsen förra veckan. Nykomlingen Hexatronic fick en bra start och närmar sig kursrekordet från februari.

Portföljen fortsatte upp med 0,5 procent förra veckan men blev ändå slagen av börsen som tack vare en stark spurt de sista timmarna i fredags stängde veckan med totalt 0,7 procent.

Det finns en fortsatt positiv underton i marknaden. SEB släppte sin rapport Investment Outlook där de kvarstår med en positiv syn på den globala tillväxten och vinstutvecklingen framöver. Hoten är främst värderingsnivån och en hög skuldsättning i kombination med rekordlåga räntor.

Optimismen är stor i Tyskland, Sveriges viktigaste handelspartner som står för omkring 10 procent av den svenska exporten. IFO-index, som är en av landets viktigaste konjunkturindikatorer, kom in på den högsta nivån någonsin.

I portföljen hade norska spelbolaget Gaming Innovation Group ytterligare en stark vecka och noterade 5-årshögsta i fredags. Nykomlingen Hexatronic fick en bra start och steg med 5 procent till 47 kronor, och nosar därmed på kursrekordet 47,9 kronor från februari månad.

Även Ratos fick en plusvecka efter en bra affär när innehavet i finländska Nebula såldes av till Telia. Transaktionens skuldjusterade företagsvärde på 1,6 miljarder kronor ger Ratos en exitvinst på en halv miljard. Över den fyraåriga innehavstiden har Ratos haft 37 procents årlig avkastning på sitt investerade kapital, irr, samt mer än tredubblat sin investering. Transaktionen kräver konkurrensgodkännande och väntas kunna slutföras under tredje kvartalet i år.

Nebula-affären är ett bra exempel på det värdeskapande som Ratos missförstådda private equity-strategi kan visa upp med glesa, men återkommande, mellanrum. I Affärsvärldens köpråd på Ratos tidigare i våras sågs ett konservativt golvvärde på i alla fall 50 kronor per aktie, och uppnås bolagets egna mål kan det bli betydligt mer.

Danska smyckesbolaget Pandora är fortsatt ett av de mest volatila storbolagen på Köpenhamnsbörsen. Under denna svaga kursvecka konstaterade finansmediehuset Bloomberg att aktien är en av de som har störst uppsida till säljsideanalytikernas riktkurs i hela Europa. Samtidigt som det tillkom en ny storblankare i form av AQR Research på måndagen och lite negativa analytikerförändringar fortsätter bolaget att återköpa aktier i stort sett dagligen.

Kritikerna ifrågasätter, med all rätt, hur pass länge den berlocksmyckestrend som Pandora ridit på kan hålla i sig. Men än så länge ses samtidigt inga tydliga bevis på att affären håller på att braka samman i den utsträckning som kan motivera dagens nedtryckta aktievärdering. Affärsvärlden står fast vid sin positiva syn att Pandora kan vidareutveckla det hittills överlönsamma varumärket för att sänka berlockrisken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.