Comeback för börsjätten

Norska Arcus var det stora glädjeämnet i förra veckan. Nu köper vi en annan defensiv favorit. En svag avslutning gjorde att förra veckan slutade med en marginell nedgång för Stockholmsbörsens del. Aktiva portföljen utvecklades något bättre och steg med drygt 0,1 procent. Bidrog till uppgången gjorde framförallt norska vin- och spritbolaget Arcus, som gynnades av en köprekommendation i tidningen Aktiespararen liksom en starkare norsk krona. I norska kronor steg Arcus-aktien med 5,8 procent i förra veckan.

Våra två senaste inhopp i familjen Perssons klädimperium H&M har slutat med förluster, men skam den som ger sig. När aktien nu handlas nära fyraårs-lägsta passar vi på att plocka upp aktien. Årets utdelning på 9,75 kronor per aktie – som delas ut i två omgångar – innebär på dessa nivåer en direktavkastning på drygt 4 procent, klart attraktivt i ett tillväxtbolag. Frågetecken saknas naturligtvis inte, men relativt börsen och upphaussade cykliska bolag framstår H&M som klart attraktiv. Vi bedömer att det bara är en tidsfråga innan investerarna börjar skifta till mer defensiva aktier.

Veckans graf i förra numret illustrerade att de flesta fondförvaltarna i Bank of America Merrill Lynchs enkät ser en världsekonomi som befinner sig sent i konjunkturcykeln. Samma syn har Credit Suisses aktiestrateger, baserat på styrkan på arbetsmarknaden i flera ledande ekonomier.

I USA har arbetslösheten kommit ner till 4,8 procent, vilket är nära full sysselsättning. Från Japan rapporteras att antalet vakanser i förhållande till antalet arbetslösa stigit till den högsta nivån på 40 år. Detta samtidigt som arbetslösheten fallit till 3 procent – nivåer som inte skådats sedan tidigt 1990-tal.

Arbetslösheten i Storbritannien är 4,8 procent, samma som i USA, samtidigt som sysselsättningsgraden nått en ny rekordnivå vid 75 procent. Även i Kina ser arbetsmarknaden stark ut om man bortser från basindustrier som kol och stål. Enligt Credit Suisse är antalet vakanser i förhållande till antalet arbetslösa i Kina nära rekordnivåerna, baserat på data sedan 2001.

Under helgen rapporterade dessutom SVT att Sverige, enligt Konjunkturinstitutet, har EU:s starkaste arbetsmarknad. Inget annat land matchar den svenska sysselsättningsgraden på 82,1 procent, en nivå som inte skådats i Sverige sedan tidigt 1990-tal.

Det stora undantaget är eurozonen där arbetslösheten är 9,6 procent. Noterbart är dock att arbetslösheten i EMU, trots alla krisrubriker, successivt har minskat från toppnivåerna vid dryga 12 procent under 2013.

Starkare arbetsmarknader betyder normalt ökade risker för inflation och högre räntor. Återstår att se hur en rekordhögt belånad världsekonomi och lågräntedopade aktiemarknader hanterar det.

Affärsvärlden Börsredaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet